kuchnia

Artykuły (125)

  • Jak upiec prawdziwy chleb?

    Jak upiec prawdziwy chleb?

    • Środa, 26 września 2012 (14:08)
    Ludzie wypiekają i jedzą chleb już od ponad 12 tysięcy lat. Wszystko wskazuje na to, że pierwszym chlebem było zbożowe pieczywo w postaci ugotowanej pasty. Od tamtego czasu sposób...
    chleb, pieczenie, kuchnia
  • Indycza zakąska do piwa

    Indycza zakąska do piwa

    • Wtorek, 18 września 2012 (10:13)
    Popularne jest powiedzenie, że nie tyje się od piwa, ale od zakąsek. Jak się okazuje jest to prawda. Ale czym byłoby piwo bez zakąsek? Z tego powodu proponujemy ciekawą w smaku zakąskę z...
    indyk, piwo, kuchnia
  • Walcz z nadwagą światłem i muzyką

    Walcz z nadwagą światłem i muzyką

    • Piątek, 14 września 2012 (10:12)
    "Zmiękczone światło i stonowana muzyka sprawiają, że jemy mniej, jesteśmy bardziej zadowoleni z posiłku i szczęśliwsi" - zapewniają naukowcy. Według najnowszych badań atmosfera relaksu...
    kuchnia, restauracja, dieta
  • Słodki karczek ze śliwkami

    Słodki karczek ze śliwkami

    • Czwartek, 13 września 2012 (15:53)
    Utarło się, że śliwki nadają się albo na wino, albo do ciasta. Nic bardziej mylnego! Mięsa ze śliwką smakują wyśmienicie!
    mięso, kuchnia
  • Betonowy ekspres do kawy

    Betonowy ekspres do kawy

    • Czwartek, 6 września 2012 (04:24)
    Projektant z Izraela Shmuel Linski rozważa wyposażenie kuchni w ciężki akcent - betonowe urządzenie do parzenia kawy Espresso Solo.
  • Chińska recepta na zdrowie

    Chińska recepta na zdrowie

    • Środa, 5 września 2012 (17:39)
    Dietetycy z Chin zapewniają, że jedzenie odpowiednich zestawów owoców i warzyw na surowo zapewnia długowieczność i urodę na długie lata. Najzdrowsze są czereśnie, granaty, marchew,...
    Chiny, kuchnia, zdrowie, owoce
  • Szarlotka na szybko, czyli jak zaimponować dziewczynie

    Szarlotka na szybko, czyli jak zaimponować dziewczynie

    • Wtorek, 4 września 2012 (16:52)
    Czasem nadchodzi taka chwila, że bardzo szybko musimy naszą dziewczynę, czy żonę przeprosić, albo też chcemy zrobić jej niespodziankę. Problem pojawia się kiedy gotować nie potrafimy, a w...
    kuchnia
  • Nadziewany afrodyzjak

    Nadziewany afrodyzjak

    • Wtorek, 21 sierpnia 2012 (11:41)
    Przez wielu uważany za afrodyzjak. Można go dodać do bigosu, makaronu czy gulaszu. Najlepiej smakuje grillowany albo smażony w panierce. My bakłażana... nadziejemy!
    kuchnia
  • Wojsko w oparach orientalnych przypraw

    Wojsko w oparach orientalnych przypraw

    • Poniedziałek, 6 sierpnia 2012 (16:03)
    W jedynej w bazie Ghazni restauracji „Oasis” polscy kucharze stawiają pierwsze kroki w świecie hinduskich potraw.
    wojsko, kuchnia, Afganistan
  • Grillowanie po francusku

    Grillowanie po francusku

    • Poniedziałek, 6 sierpnia 2012 (10:20)
    "We Francji, podobnie jak w Polsce, grillowanie jest bardzo popularne" - przyznaje kucharz Pascal Brodnicki. Zapytany jak odmieniłby tradycyjne, polskie potrawy z grilla, proponuje...
    grillowanie, kuchnia
  • Gotowanie na parze jest łatwe!

    Gotowanie na parze jest łatwe!

    • Środa, 6 czerwca 2012 (06:01)
    Masz już dość pieczenia, smażenia i duszenia? Zacznij parować, czyli przygotowywać żywność z wykorzystaniem pary wodnej.
    kuchnia, gotowanie, zdrowie
  • Nie tylko o pieprzeniu

    Nie tylko o pieprzeniu

    • Piątek, 1 czerwca 2012 (02:00)
    Częściej korzystamy z gotowych specyfików nadających każdej potrawie wręcz idealny smak. Przynajmniej z takimi zapewnieniami spotykamy się w oglądanych i zasłyszanych reklamach.