Reklama

Ostry seks: Miłośnicy pikantnego jedzenia robią to częściej

Jeśli lubisz ostre rzeczy, prawdopodobnie masz również skłonność do próbowania nowego i mocnych doznań w życiu /123RF/PICSEL

Lubisz ostre przyprawy? Istnieje całkiem duża szansa na to, że wiedziesz także "ostrzejsze" życie. Przynajmniej według amerykańskich naukowców.

Badanie firmy statystycznej OnePoll na temat gustów kulinarnych, preferencji ostrości jedzenia i stylu życia przeprowadzone na grupie dwóch tysięcy dorosłych Amerykanów wykazało, że wszystkie te elementy mogą być ze sobą powiązane.

Reklama

W badaniu zapytano o to, który z czterech poziomów ostrości jedzenia preferują: w ogóle nieostre, lekko, średnio czy po prostu ostre.

Ci, którzy oznaczyli swoje gusta odnośnie jedzenia wysoko na skali ostrości, przyznali równocześnie, że uprawiają średnio więcej seksu niż fani łagodniejszych smaków. Miłośnicy pikantnych potraw przeciętnie robią to 5,3 raza na miesiąc, a badani wybierający lżejsze klimaty na talerzu 3,2.

Gusta kulinarne odniesiono nie tylko do seksu, ale też do sposobu życia w ogóle. Wielbiciele kapsaicyny mają generalnie większą skłonność do przygód, robienia czegoś nowego i silnych doznań: jako rzeczy przyjemne oznaczali jazdę na rollercoasterze, skakanie na bungee, głośne słuchanie muzyki, skydiving, nurkowanie czy szybką jazdę samochodem. Ponadto są bardziej chętni do zagranicznych wyjazdów, poznawania nowych ludzi i publicznego przemawiania.

Co ciekawe, ta grupa najczęściej wybierała maksymalne oceny na skali w przypadku pytań o zadowolenie z życia, z pracy czy ze swojej kondycji fizycznej. Autorzy badań stwierdzili, że ciągotki do ostrego jedzenia można wyraźnie powiązać z ekstrawertyzmem i odwrotnie: ludzie otwarci i pewni siebie częściej wybierali wysoki poziom pikantności w pytaniu o ulubiony smak. Pojawiło się nawet pytanie o gusta muzyczne: fani ognia na talerzu słuchają przeważnie jazzu i rocka, łagodności - country i popu. 


INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje