Reklama

Wino na wielkanoc - doradzamy co podać gościom

Kiedy ze świąteczną wizytą pojawią się goście warto ugościć ich nie tylko ciastem i sałatkami, ale także dobrym winem. Podpowiadamy w jakie jego rodzaje warto zaopatrzyć się na święta Wielkiej Nocy.

Coś do jajka z majonezem

Reklama

Do najbardziej tradycyjnej z świątecznych potraw pasuje wino o wyrazistym smaku.

Polecamy trunki czerwone i wytrawne. Mogą mieć one nawet lekko słonawy posmak - będzie się on idealnie komponował z jajkami, których nie trzeba będzie nawet solić.

Para dla wielkanocnej baby

Lekkie, słodkie i lekko musujące wino będzie doskonałym partnerem dla obowiązkowo znajdującej się na stole baby wielkanocnej.

Zwróćcie uwagę, aby trunek miał niską zawartość alkoholu i owocowy smak. Polecamy bukiety gruszkowe lub egzotyczne - na przykład z liczi.

Wino do wędlin

Do wszechobecnych na świątecznych stołach wędlin polecamy wytrawne wina czerwone. Najlepiej sprawdzą się te ze szczepu merlot.

Jesteśmy zdania, że powinniście postawić na wyroby produkcji chilijskiej lub hiszpańskiej.

Do słodkiego sernika i... pasztetu

Jeśli na stole z wielkanocnymi przysmakami zagości pasztet, to najlepszym jego kompanem będzie słodkie wino. Postawcie na soczyste, owocowe (np. jabłkowe) kompozycje. Co najlepsze, ten sam bukiet  z powodzeniem pasować będzie do większości ciast, a zwłaszcza sernika.

Długi świąteczny weekend

Przez całe święta najlepiej raczyć się niezbyt mocnym winem. Biały, półwytrawny trunek będzie nadawał się w sam raz na nadchodzące, pełne relaksu dni.

Kilka porad

Kupując wino zwróćmy szczególną uwagę na miejsce jego produkcji. Chcąc zaoszczędzić wybierajmy wyroby krajów z tzw. "Nowego Świata", czyli Chile, Republiki Południowej Afryki lub Argetyny.

Jeśli jesteśmy posiadaczami "lekkiego podniebienia", to najlepiej zainwestować w wino białe, które będzie delikatniejsze od czerwonego. Zwłaszcza takie ze szczepu sauvignon blanc. Przy okazji - zwracajcie uwagę na jego barwę. Półwytrawne i wytrawne trunki, które są żółte, a nie białe, mogły stracić już swój unikalny smak i zapach. Uważajcie!

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: wielkanoc 2013 | święta | alkohol | Butelka | sklep

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje