Reklama

Szukaj czeskiego kranu - znajdziesz dobre piwo!

Czeskie piwo tylko w Czechach? Nic bardziej mylnego! Pilsner Urquell udowadnia, że również w Polsce możemy poczuć się jak w czeskiej hospodzie. Wszystko dzięki specjalnym kranom, pozwalającym napić się piwa nalewanego na cztery czeskie sposoby. Są już w 60 lokalach w całym kraju!

Nasi południowi sąsiedzi uwielbiają piwo. Pokochali je do tego stopnia, że nie mają sobie równych na świecie w jego warzeniu i... spożyciu. Nic więc dziwnego, że nie zadowolili się wyłącznie jednym sposobem nalewania piwa i stworzyli specjalne krany dzięki, którym piwo może być serwowane aż w czterech różnych wariantach.

Czym są czeskie krany? To specjalne nalewaki, które pozwalają na serwowanie piwa na cztery czeskie sposoby. Ich unikatowa budowa pozwala na perfekcyjne kontrolowanie strumienia piwa i piany. A to za sprawą możliwości operowania kranem pod kątem 180°. Co jeszcze wyróżnia je od powszechnie spotykanych kranów w polskich pubach i restauracjach? Możliwość zanurzenia nalewaka w piwie bez obawy o utratę jego jakości. Dzięki ich prostej budowie barmani mogą czyścić krany samodzielnie każdego dnia.

Reklama

Najważniejsze jest jednak to, że pozwalają nalać piwo na cztery czeskie sposoby, znane jako hladinka, cochtan, mliko i snyt. Choć zawsze w kuflu dostajemy Pilsner Urquell to będzie on smakować inaczej w zależności od sposobu, który wybierzemy. Hladinka to najbardziej klasyczny sposób nalewania pozwalający w pełni cieszyć się smakiem piwa, a jednocześnie gęstą, kremową pianą. Cochtan to z kolei piwo pozbawione piany, ze względu na większą zawartość CO2, wydaje się być pełne i niezwykle mocne. Jego przeciwieństwem jest mliko, czyli kufel pełen piwnej piany, który na pierwszy rzut oka przypomina szklankę mleka. Natomiast snyt to kufel wypełniony w 2/3 piwem z wysoką, gęstą pianą.

Obecność czeskiego kranu i możliwość zamówienia piwa Pilsner Urquell na cztery czeskie sposoby jest gwarancją najwyższej jakości lokalu. Puby i restauracje, w których montowane są czeskie krany wybierane są bardzo selektywnie. By móc dołączyć do elitarnego grona lokali serwujących piwo na cztery czeskie sposoby trzeba spełnić szereg warunków. Największy wpływ na jakość piwa ma czas jego przechowywania. Dlatego wybierane są wyłącznie te miejsca, w których piwo po otwarciu beczki serwowane jest nie dłużej niż trzy dni.

Zgodnie z czeskim powiedzeniem: "Piwowar warzy piwo, ale to barman je tworzy" równie istotna jest rola barmana. Stąd w lokalach wybranych przez Pilsner Urquell piwo podają specjalnie przeszkoleni barmani, w większości finaliści prestiżowego konkursu International Master Bartender. To gwarancja, że piwo serwowane będzie zgodnie z rytuałem, na który składa się przygotowanie szklanki i perfekcyjne nalanie piwa.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: Pilsner Urquell | piwo | gospoda | kran | piana

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje