Reklama

O złotym napoju i jego złotych czasach

Myli się ten, kto sądzi, że dziś w Polsce pije się dużo piwa. Dzienne spożycie tego trunku w XVIII wieku to jedna, dwie kwarty dziennie, czyli 1 do 2,3 litra.

Piwo od setek lat cieszyło się popularnością. W upalne dni spożywane było jako napój orzeźwiający, zimą jako rozgrzewający grzaniec. Pisał o nim Jan Długosz, pili go chłopi i szlachta.

Reklama

Trzeba jednak zaznaczyć, że piwo minionych wieków było słabsze niż dzisiejsze. Piekarz pił przeciętnie trzy kwarty dziennie, ogrodnik pracujący w upale cztery kwarty, a sam piwowar sześć, czyli około 6,5 litra dziennie!

Ceny piwa w XVII wieku kształtowały się również interesująco. Rębacz węgla w kopalni zarabiał rocznie około 100 talarów, kura kosztowała 1 grosz, za krowę trzeba było zapłacić 54 grosze, a za beczkę piwa 18 groszy.

Nie na języku, a w języku...

"Piwo" pochodzi od czasownika "pić". Piwo, czyli coś do picia - tak Aleksander Brückner tłumaczy znaczenie tego słowa. Piwo gości nie tylko na stołach, w pubach i w kuflach, ale też w języku polskim. I to w różnych powiedzeniach, z piwem zupełnie niezwiązanych.

"Dać napiwek" to dać drobne na piwo - określenie to znaczy dodatkową zapłatę za obsługę w restauracji. "Nawarzyć piwa sobie lub komuś" to narobić kłopotu i przykrości. "Pić piwo, które się nawarzyło" to ponosić konsekwencje własnego postępowania. "Małe piwo" to coś łatwego, prostego do załatwienia.

Birofile, czyli pasjonaci piwa

Dziś jednym wystarcza konsumpcja, inni - pasjonaci birofile - gromadzą wszystko, co wiąże się z piwem. Zbierają kufle, puchary, szklanki, nalewaki, etykiety, reklamy, beczki, a nawet skrzynie. Jednym z najchętniej gromadzonych piwnych akcesoriów są podstawki pod piwo. Wynalazł je i opatentował Robert Sputh z Drezna w 1892 roku. Celem tego wynalazku była ochrona stołu przed zniszczeniem. Ciężkie i wiecznie mokre kufle nie służyły drewnianym blatom. Po latach podstawki stały się ozdobą i miejscem na reklamę. Naczynia też są celem birofilów. Dawniej pito piwo z drewnianych antałków, potem używano naczyń z gliny, miedzi i cyny, w końcu poprzestano na szkle.

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: piwo

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje