Reklama

Zabójcy z ogródka: Najbardziej niebezpieczne rośliny w Polsce

Oleander. W Polsce sporadycznie zatruwają się nim psy – weterynarze są wtedy bezradni. Nawet jeden liść tej rośliny może być śmiertelny dla dziecka! /Wikimedia Commons /domena publiczna

Reklama

Wiele roślin, które rosną w polskich ogrodach, parkach, na łąkach i w lasach, jest trujących. Niektóre z nich są wręcz śmiertelnie niebezpieczne. Jak bardzo musimy zwracać na nie uwagę? Każdego roku kilkadziesiąt osób trafia do placówek pogotowia ratunkowego oraz szpitali na oddziały intensywnej opieki medycznej. 

Objawy to najczęściej zawroty głowy, wymioty, utrata przytomności. W  większości przyczyną tak poważnych dolegliwości jest spożycie grzybów, jednak zdarzają się również zatrucia jagodami. Rzadziej są to inne części roślin, takie jak liście czy kwiaty. Zazwyczaj do tragedii dochodzi przez przypadek, a  apele o  niezbieranie nieznanych lub podejrzanie wyglądających grzybów i jagód nie zawsze odnoszą skutek. 

Do oddziałów pogotowia oraz gabinetów weterynaryjnych trafiają także dzieci i zwierzęta domowe, które zjadły fragmenty trujących kwiatów ciętych i roślin doniczkowych. Pamiętajmy, aby nie zostawiać w ich zasięgu tulipanów, narcyzów, skrzydłokwiatów, fikusów czy filodendronów. 

Do grupy tej należą także popularne w okresie Bożego Narodzenia tzw. gwiazdy betlejemskie. A poza domem? Zapraszamy do zapoznania się z umieszczonymi na tych stronach opisami niebezpiecznych roślin, ale pamiętajmy też, że wiele z nich rośnie dziko, na łąkach, polach czy w lasach i nie zawsze daje się łatwo rozpoznać. 

Toksyczne dodatki możemy znaleźć np. w sałatce, którą doprawimy zerwanymi na łące ziołami. Również pochodzący z niepewnego źródła miód może zawierać trucizny i być niebezpieczny dla zdrowia. Poza tym groźne alkaloidy spożywane przez bydło przedostają się też do mleka i nabiału, które później zjada człowiek. 

Wielu botaników i badaczy żywności uważa wręcz, że na naszych łąkach tyka biologiczna bomba zegarowa. Może się bowiem zdarzyć, że roślinne trucizny pewnego dnia przedostaną się masowo do naszych artykułów spożywczych. A szacuje się, że genotoksyczne i rakotwórcze alkaloidy zawiera ponad 2% wszystkich roślin...

Reklama

***Zobacz także***

Świat Tajemnic

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: rośliny | ogródek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje