Reklama

Robaki wyżywią ludzkość?

Ben i Josh - dwóch szefów kuchni z eksperymentalnego Nordic Food Lab restauracji NOMA wyrusza w kulinarną przygodę po sześciu kontynentach, sprawdzając smaki tamtejszych owadów.

Czy jedzenie owadów może rozwiązać problem globalnego niedożywienia i niedoborów żywności? Entomofagia to praktyka jedzenia owadów, która na całym świecie zyskuje coraz większe grono zwolenników. Jak się przewiduje - będzie ona kolejnym dużym zrównoważonym przemysłem spożywczym i dużym trendem w wykwintnych restauracjach, ponieważ owady są chwalone za smak, zrównoważony rozwój i wartość odżywczą.  

Reklama

Za 30 lat będziemy mieć 9, a może i 10 miliardów ludzi na Ziemi. Zatem jak wyżywić tych wszystkich ludzi, nie niszcząc naszej planety? Owady dostarczają pożywienia, nie wpływając negatywnie na środowisko. Ponadto odgrywają fundamentalną rolę w przyrodzie" - wynika z raportu wydanego przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Szkocki szef kuchni Ben Reade oraz młody kanadyjski kucharz i naukowiec Josh Evans pokonują tysiące kilometrów, by skierować uwagę konsumentów na lokalne owady, które mogą stanowić pełnowartościowe i smaczne pożywienie.

Film dokumentalny "Robaki" można obejrzeć 20 grudnia o godz. 22:00 na antenie Polsat Doku.

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje