Reklama

Pizza i kebab - narodowe potrawy Polaków

Pizza, kebab i tradycyjne dania kuchni polskiej - te potrawy najchętniej jemy poza domem. Wciąż niechętnie odwiedzamy lokale serwujące kuchnię egzotyczną - z Indii czy Tajlandii - za to coraz więcej sympatyków zdobywają pizzerie.

Ten gastronomiczny obraz Polski wyłania się z badania "Polska na talerzu 2012", które w marcu 2012 r. przeprowadziło MAKRO Cash & Carry.

33 razy w roku


Reklama

Poza domem jemy średnio 33 razy w roku - to wynik wyższy niż w roku 2010 (wtedy lokale gastronomiczne odwiedzaliśmy 28 razy w roku). Na jednorazowy posiłek w restauracji czy barze wydajemy ok. 16 zł.

- Poza domem najchętniej stołują się konsumenci do 30. roku życia, to oni są też skłonni wydać na posiłek poza domem najwięcej - zaznacza Ewelina Rzedkowska, menedżer ds. grupy klientów Horeca w MAKRO. - Dla młodych osób posiłek poza domem to najczęściej okazja do spotkania się ze znajomym, osoby starsze traktują to przede wszystkim jako wygodę i oszczędność czasu - zauważa Rzedkowska.

Jeśli już, to pizza

Co drugi Polak, jedząc poza domem, wybiera lokale serwujące tradycyjną kuchnię polską, natomiast aż 27 proc. z nas decyduje się na miejsca z kuchnią włoską. Najchętniej wybierany typ lokalu to restauracje z obsługą kelnerską i pizzerie (23 proc.). I to właśnie pizza dla prawie 60 proc. Polaków jest daniem najczęściej jadanym poza domem.

Drugie miejsce zajmują kebaby, które szczególną popularnością cieszą się w miastach powyżej 100 tys. mieszkańców. Tyle samo zwolenników mają dania kuchni polskiej - bigos, kotlet schabowy czy mielony.

Kulinarni tradycjonaliści

- W swoich kulinarnych upodobaniach Polacy to jednak tradycjonaliści - mówi Grzegorz Kazubski, szef kuchni MAKRO Centrum Horeca. - O ile potrawy europejskie znamy i lubimy, jako naród jesteśmy cały czas umiarkowanie otwarci na kuchnie egzotyczne. Aż 55 proc. Polaków nigdy nie odwiedziło lokalu z potrawami z Indii, Meksyku czy Tajlandii. Póki co, najchętniej stołujemy się w barach z kuchnią chińską i wietnamską. Jestem jednak przekonany, że uda nam się oswoić kuchnie z odległych regionów świata na poziomie podobnym jak w zachodnich krajach Europy - dodaje Kazubski.

Raport "Polska na talerzu 2012" pokazuje, że w przypadku wyboru lokalu decydujące są dwa czynniki - ceny (55 proc.) i lokalizacja punktu (46 proc.). Na urozmaicone menu (34 proc.) częściej wskazywały osoby z wyższym wykształceniem. Z kolei w przypadku osób starszych (grupa 50+) wzrasta znaczenie aspektów zdrowotnościowych posiłku (13 proc.).

INTERIA.PL/PAP

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: pizza | kebab | schabowy | jedzenie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje