Reklama

Europa od kuchni: 3 kierunki podróży dla miłośników dobrego jedzenia

Podczas pobytu na wakacjach warto zasmakować w lokalnych specjałach /Adobe Stock

Zwiedzanie Europy kojarzy się przede wszystkim z pięknymi zabytkami i pejzażami. Warto jednak poznawać miasta nie tylko przez pryzmat budowli, historii czy pomników, ale również dzięki lokalnym zwyczajom i regionalnej kuchni. Co zjeść i co wypić podczas pobytu w różnych krajach Europy? Poznaj Węgry, Włochy i Hiszpanię od kuchni!

Reklama

Węgry - papryka, langosze i doskonałe wino

Kuchnia węgierska najbardziej kojarzy się z papryką. Węgrzy używają jej w tak wielu odmianach, że trudno za nimi nadążyć. Ale nie samą papryką Węgry stoją! Często używanymi składnikami jest tu również mięso i warzywa sezonowe. Niemal wszyscy mieszkańcy Europy kojarzą Węgrów z ich słynnym gulaszem. W przeciwieństwie do polskiej odmiany tego dania, na Węgrzech przypomina on bardziej zupę. Podstawą smaku - oprócz mięsa - jest podsmażona papryka mielona.

Reklama

W tradycyjnej kuchni węgierskiej serwuje się również zupę z ryb słodkowodnych zwaną Halászlé. To z Węgier do Polski przywędrowało słynne leczo oraz langosze. O ile leczo - przygotowywane tradycyjnie z wykorzystaniem samych sezonowych warzyw - jest lekkostrawną potrawą, o tyle langosze (czyli placki drożdżowe z dodatkiem mąki i ziemniaków w głębokim tłuszczu) są naprawdę sycącym i ciężkostrawnym daniem. Mimo wszystko jednak nie można ich sobie odmówić podczas pobytu w tym kraju!

Jeżeli wybierasz się na Węgry, koniecznie spróbuj tam także wina Törley, które łączy w sobie delikatną słodycz i nuty cytrusów, dzięki czemu dodaje orzeźwienia w najbardziej upalne dni. Nie zapomnij również o Tokaju - chyba najbardziej rozpoznawalnym alkoholu z Węgier. Z całą pewnością warto przywieźć ze sobą do Polski butelkę przynajmniej jednego z tych trunków, aby móc delektować się nim także po urlopie.

Włochy - (nie tylko) ojczyzna pizzy

Nie ma chyba dania, które tak mocno kojarzy się Włochami, jak tamtejsza pizza. W końcu Włochy są ojczyzną tego dania! Prawdziwej pizzy zasmakujesz przede wszystkim w Neapolu - to tam po raz pierwszy przygotowano pizzę już w 1830 roku - ale także w innych miejscowościach jest ona przepyszna. Od 2017 roku pizza neapolitańska widnieje na liście niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Nic dziwnego, bo jest wyjątkowa.

Aby spróbować najprawdziwszego włoskiego makaronu z sosem bolońskim, najlepiej udać się - jak sama nazwa dani wskazuje - do położonej na północy Włoch Bolonii. Ale Włochy to nie tylko pizza i makarony. Prawdziwy smak Włoch to także pyszne pomidory, oliwa, wina i owoce morza.

Będąc w Mediolanie, udaj się na aperitivo. Ta tradycja spożywania lokalnego alkoholu przed posiłkiem pomoże pobudzić kubki smakowe i zintensyfikować kulinarne doznania. W zależności od regionu, tradycja ta może się nieco różnić. Wśród najbardziej popularnych drinków warto wymienić legendarny już Aperol Spritz, łączący smak likieru pomarańczowego Aperol z Prosecco i wodą gazowaną.

Oczywiście będąc we Włoszech, nie można zapomnieć o tradycji picia espresso. Każdego ranka włoskie lokale wypełnione są gwarnymi Włochami popijającymi kawę. Apartamenty we Włoszech i możliwość ich wygodnej oraz szybkiej rezerwacji sprawiają, że na włoskie wakacje można się wybrać w każdej chwili.

Hiszpania - paella, tapas i sangria

Mówisz "hiszpańska kuchnia" - myślisz Paella! To wyjątkowe danie powstało w Walencji, i choć w opinii większości turystów opiera się na wykorzystaniu owoców morza, prawdziwa paella nie ma z nimi zbyt wiele wspólnego. Pierwotnie do przygotowania tego dania używało się mięsa z kurczaka lub królika. Obecnie możemy zasmakować różnych urozmaiconych smaków. Jedną z rzeczy, o której powinniśmy pamiętać, to zasada, że danie powinno być podane od razu po przygotowaniu.

Wśród tradycyjnych specjałów warto spróbować ziemniaków z różnymi sosami - proste danie i nieoczekiwane połączenie smaków (wzmocnione aromatami ziół i przypraw) podbije każde podniebienie. Będąc w Hiszpanii trzeba koniecznie zasmakować lokalnych tapas - czyli małych dań i przekąsek. Zazwyczaj podaje się je w towarzystwie alkoholu, a sama nazwa pochodzi od tradycji przykrywania kieliszków wina w obronie przed muchami przy pomocy np. plastra chorizo.

Jeżeli odwiedzasz Hiszpanię, koniecznie w upalne dni musisz skosztować pysznej, owocowej sangrii z owocami lub lokalnych win. Tutaj, podobnie jak we Włoszech, możesz codziennie rano wypić jedną z najlepszych kaw - choć w zależności od regionu podaje się w różny sposób. Wynajmując domy i apartamenty wakacyjne w Hiszpanii, masz jedyną w swoim rodzaju możliwość zetknięcia się z wyjątkową kulturą i smakiem. 

materiały prasowe

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: wakacje | kuchnie świata

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje