Reklama

Niebieskie banany do polskich ogrodów

Banany jawajskie podczas dojrzewania mają niebieską skórkę /domena publiczna

To nie jest prowokacja. Na świecie istnieje pyszna alternatywa dla lodów waniliowych – banany odmiany Blue Java. Smakują właśnie jak powszechnie uwielbiany deser. Inną kwestią, która nadaje im wyjątkowości: ich skórka we wczesnym etapie jest jasnoniebieska. Co ciekawe, takie banany możesz uprawiać w swoim ogrodzie.

Reklama

Banany Blue Java wywodzą się z Azji Południowo-Wschodniej. Stamtąd rozprzestrzeniły się do innych zakątków świata. Są też uprawiane na Hawajach, w Australii i Ameryce Środkowej. Występują pod kilkoma nazwami - Blue Java, hawajskie banany czy banany lodowe.

Przez cały okres dojrzewania tych owoców, ich skórka jest błękitna. Gdy są już gotowe do zjedzenia, stają się bladożółte. Jeśli chodzi o miąższ, ten ma taki sam kolor jak klasyczny banan. Ale najważniejszy jest jego smak. Miąższ jest bardzo słodki, wyjątkowo delikatny, kremowy, w związku z czym przypomina lody waniliowe.

Reklama

Dlatego niektórzy mrożą te owoce. Banany Blue Java jada się też na surowo, a także w formie smoothie.

Znalezienie tych owoców na półkach polskich supermarketów będzie zakrawało na cud, ale jest pewne rozwiązanie... Drzewko bananowca Blue Java (są do kupienia przez Internet) możesz spróbować zasadzić w przydomowych ogródku albo w szklarni.

Są one, bowiem bardziej odporne na chłodny klimat niż tradycyjne banany. Ale trzeba pamiętać o tym, że drzewko może urosnąć nawet do sześciu metrów wysokości i trzech metrów szerokości.

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje