Reklama

Sylwestrowy savoir-vivre

Strzelające w górę z impetem korki i buzujące bąbelki, to nieodłączny element sylwestrowej nocy. Jest jednak kilka zasad, o których warto pamiętać przed podaniem szampana o północy.

Po pierwsze i najważniejsze, tak lubiane huczne strzelanie korkiem nie jest w dobrym tonie. Otwierając szampana lub wino musujące pod skosem prawie na pewno korek zostanie wypchnięty przez ciśnienie z bardzo dużą siłą. Najbardziej eleganckie jest takie otwieranie butelki, podczas którego wydobędzie się delikatny świst i mgiełka. Żeby ta sztuka się udała należy pierw poluzować druciane zamknięcie. Następnie minimalnie przechyloną butelkę lekko obrócić przytrzymując korek, który powinien sam się z niej wysunąć.

Reklama

Wylania się musującego napoju unikniemy również, kupując go na kilka dni przed otwarciem. Szampan powinien odpoczywać około dwóch dni. Dzięki temu mamy pewność, że bąbelki zdążyły się uspokoić i nie wystrzelą kaskadą piany z butelki.

Przed podaniem, zarówno wino musujące jak i szampan powinny poleżeć od 2 do 5 godzin w lodówce. Idealna temperatura bąbelkowego napoju, to od 5 do 10 st. C. Nieco cieplejsze mogą być musujące wina czerwone. Nie warto nadrabiać straconego czasu schładzając szampana w zamrażalniku, może stracić nie tylko smak, ale i wybuchnąć jeśli został wcześniej mocno wstrząśnięty.

Warto też pamiętać o przygotowaniu wysokich i smukłych kieliszków. Z takiego szkła aromat wraz z bąbelkami będzie uwalniał się nieco wolniej. Napełniamy je tylko w jednej trzeciej, aby zachować idealny bukiet wina. Kieliszek trzymamy zawszę za nóżkę, bo szampan i wino musujące to napoje, których nie należy ogrzewać ciepłem dłoni.

Jeżeli nie rozlejemy całego trunku do kieliszków, śmiało możemy przechowywać go w lodówce. Dzięki odpowiedniej zatyczce zachowa swoje właściwości i walory jeszcze przez dwa kolejne dni.


PAP life

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: szampan | bąbelki | Sylwester | kieliszek

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje