Reklama

​Solein: Jedzenie przyszłości z wody, powietrza i prądu

Czy tak będzie wyglądać jedzenie przyszłości? /Twitter

Fiński startup Solar Foods opracował sposób produkcji bogatego w proteiny pożywienia, używając elektryczności, wody i powietrza. Solein, bo tak nazywa się ich produkt powstaje w procesie przyjaznym dla środowiska, przypominającym warzenie piwa.

Reklama

Firma twierdzi, że będzie to najbardziej przyjazna środowisku proteina na świecie. Za pomocą prądu elektrycznego twórcy Solein wytrącają z wody cząsteczki dwutlenku węgla i wodoru. Dodają później mikroby żywiące się gazami i następnie produkujące proteiny. Te ostatecznie są suszone na proszek.

Proces ten jest bardzo podobny do fermentacji, używanej podczas produkcji piwa, ale wymaga specjalistycznych urządzeń. Solein składa się aż w 50 procentach z protein. Jest bardzo pożywny, ale smakosze raczej nie znajdą w nim nic atrakcyjnego - wygląda i ponoć smakuje jak pszenna mąka.

Reklama

Według producentów może być włączony do każdej diety. Mało tego, żywność ta może być wytworzona w każdym miejscu na ziemi. Jest 10 do nawet 100 razy bardziej przyjazna środowisku pod względem zużycia wody i innych zasobów niż produkcja jedzenia ze zwierząt lub roślin.

- Jednym z powodów, dla których mięso stanowi tak istotny element diety człowieka jest wysoka zawartość białka - tłumaczy na stronie firma Solar Foods. - Nasza propozycja również zawiera sporo dawkę protein, a przy okazji nie wymaga aż takich nakładów środków, miejsca i nie wyniszcza tak naszej planety. Inną jej charakterystyczną cechą jest pobieranie węgla bezpośrednio z dwutlenku węgla, bez potrzeby użycia cukru.

Przedstawiciele firmy przyznają, że nie spodziewają się, aby ich wynalazek zmienił kompletnie konwencjonalne podejście do produkcji żywności. Na pewno nie w ciągu najbliższych 20 lat. Mają za to nadzieję, że stanie się poważną alternatywą dla "tradycyjnego" sposobu pozyskiwania pożywienia ze zwierząt i roślin.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje