Frytki mają zły wpływ na zdrowie psychiczne. W tle depresja i stany lękowe
Jak wynika z nowych badań opublikowanych na łamach magazynu naukowego PNAS, smażone potrawy z ziemniaków, czyli frytki i chipsy, mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie psychiczne, a konkretniej zwiększać ryzyko depresji i stanów lękowych.
Większość z nas ma swoje "potrawy na poprawę humoru i pocieszenie", a frytki padają często jako jedne z nich. Oczywiście, doskonale zdajemy sobie sprawę z faktu, że są one czynnikami ryzyka otyłości, wysokiego ciśnienia krwi i innych negatywnych skutków zdrowotnych, ale do tej pory nie mieliśmy pojęcia, że mogą też źle wpływać na nasze zdrowie psychiczne. Jak jednak odkrył zespół naukowców z chińskiego Hangzhou, regularne spożywanie smażonych potraw, a szczególnie właśnie frytek, jest związane ze zwiększonym o 12 proc. ryzykiem wystąpienia stanów lękowych i 7 proc. depresji, które jest szczególnie widoczne u młodych mężczyzn i młodszych konsumentów.
W badaniu uwzględniono ponad 140 tys. osób, które poddawno ocenie przez ponad 11 lat - po wykluczeniu uczestników, u których zdiagnozowano depresję w ciągu pierwszych dwóch lat, stwierdzono łącznie 8 294 przypadków stanów lękowych i 12 735 przypadków depresji wśród osób spożywających smażone jedzenie, gdzie na pierwszy plan wysuwały się smażone ziemniaki, które o 2 proc. "wyprzedziły" smażone białe mięso.