Zrób to sam! Kaczka nie tylko dla mistrzów kuchni

Symbol szlachetności i wykwintności. Słynna po pekińsku, w pięciu smakach czy tradycyjna z jabłkami według staropolskich przepisów? Jedno jest pewne – kruche i soczyste dania z kaczki zachwycają wszystkich swoim niepowtarzalnym smakiem. Mówi się, że dobrze przyrządzić kacze mięso potrafią tylko doświadczeni kucharze. Najwyższa pora obalić ten mit! Dzięki naszym radom dowiesz się, jak prawidło przygotować wyśmienite potrawy z kaczką w roli głównej. Zobacz, jakie to proste!

To, co w kaczce najlepsze

Skrzydełko czy nóżka? Odpowiedź jest prosta - wybierając posiłek z kaczką, celuj prosto w... pierś. To właśnie ona jest najdelikatniejsza w smaku i niezwykle soczysta. Kacza pierś nadaje się znakomicie do krótkiego smażenia na różowo na średnim ogniu. Faktem jest, że mięso z kaczki to większa dawka kalorii niż lekkostrawny drób indyczy bądź kurzy, jednak mało co dorówna jego niepowtarzalnemu, wyrazistemu smakowi. Dlatego od czasu do czasu warto sobie pozwolić na odrobinę szaleństwa! Kaczka stanowi idealny pomysł na odświętny obiad oraz inne uroczystości, ponieważ coraz częściej gości też na naszych stołach w formie pieczeni. Równie apetycznie prezentować się będą drobiowe nóżki, skrzydełka albo cała tuszka, bowiem inspiracji na pyszne potrawy z kaczką jest bez liku. Każdy z pewnością znajdzie coś dla siebie. Do gotowania marsz!

Reklama

Kacze nie blade, czyli kaczka pieczona w piekarniku

Pieczenie to jeden z najbardziej znanych sposobów przygotowywania kaczki. Jak zatem jej nie przypalić? Mamy na to sposób! Na początku odcinamy od kaczej tuszki skrzydełka oraz szyjkę, które później przydadzą się na przykład do rosołu. Następnie należy sparzyć mięso wrzątkiem, by pory w skórze się pozamykały. Kolejną czynnością jest natarcie solą, a potem nadziewanie ptaka. Możemy to zrobić owocami - popularne są obierki z jabłek, ponieważ nadają daniu wyśmienitego smaku i aromatu. W tym celu możemy wykorzystać również skórkę pomarańczy i natrzeć nią wierzch kaczki. Spotyka się także wiele wariacji na farsze z ziemniakami, ryżem bądź tych na bazie kasz. Po naszpikowaniu mięso doprawia się w środku czosnkiem, pieprzem oraz majerankiem. Wszystkie otwory spinamy wykałaczkami. Należy pamiętać, żeby zalać dół naczynia, w którym ma się piec kaczka, odrobiną wody. Stosując się do tej rady, nie przypalimy drobiu od spodu. Całość wstawiamy do rozgrzanego do około 160 - 170°C piekarnika i pieczemy pod przykryciem przez co najmniej 2 godziny. Co jakiś czas zarumienioną kaczkę polewamy wytworzonym w trakcie zapiekania tłuszczem. Gwarantujemy, że długi czas oczekiwania się opłaca! Palce lizać!

O kaczka konfitowana!

Kaczkę można również konfitować. Brzmi zagadkowo? To nic innego jak sposób przyrządzania mięsa polegający na gotowaniu w głębokim tłuszczu. I tutaj także nie potrzeba wielkich umiejętności kulinarnych. Wystarczy kilka prostych kroków. Wymoczone i oczyszczone kawałki mięsa warto natrzeć czosnkiem, pieprzem, solą oraz majerankiem, a następnie pozostawić na kilka godzin w lodówce. Tak przygotowaną kaczkę dzielimy na części, które wkładamy do głębokiego rondla i zalewamy smalcem - najlepiej kaczym, ale może to być każdy tłuszcz oliwa z oliwek a nawet masło które da potrawie  najwięcej aromatu.

Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 3 godziny, do stanu aż mięso zacznie odchodzić od kości. Po tym etapie kaczkę obsmażamy na rozgrzanej patelni lub pieczemy w piekarniku, do czasu uzyskania złocistego koloru i chrupkości. Voilà, gotowe!"

Pierś z kaczki z jabłkami - naszpikowana polskością

Bez wątpienia najbardziej znanymi przepisami na smakowitą kaczkę są: po pekińsku oraz w pięciu smakach. Azja pełną gębą! Jednak kacze mięso doskonale czuje się nie tylko w orientalnym wydaniu. Cudze chwalimy, swego nie znamy! Pora docenić wyjątkowy smak rodzimej staropolskiej kuchni. I to w najlepszej odsłonie! Na naszych ziemiach hodowlę tego szlachetnego drobiu rozpoczęto już w XI wieku. Pierś z kaczki z jabłkami to zatem klasyczne danie z tradycjami - aż grzech go nie spróbować. Aromatyczne, delikatne, wyraziste - kaczka oraz jabłka od dawien dawna tworzą zgrany duet!

Kaczka - pyszna zarówno na słodko, jak i wytrawnie. Dlatego tak dobrą wiadomością jest, że wbrew opiniom potrawy z kaczki nie są tak trudne do przygotowania. Sekret doskonałego smaku tkwi w odpowiednim doborze przypraw, jak również właściwym czasie obróbki.

Mięso z kaczki - można piec, smażyć, konfitować. Bez względu na metodę zawsze zaskakuje wyrafinowanym smakiem. Uwielbia kąpiele w owocowych sosach, a także wprost przepada za towarzystwem aromatycznych ziół. Majeranek to jego znak rozpoznawczy!

Bądź uważnym obserwatorem: nie piecz mięsa ani za krótko, ani za długo, kontroluj temperaturę i regularnie podlewaj mięso sosem. Te wszystkie zabiegi kaczka wynagrodzi Ci wyśmienitym smakiem. Już dziś pokaż swoje umiejętności, serwując apetyczną kaczkę. Do dzieła!

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy