Reklama

Zjedz hamburgera z próbówki

W Londynie za kilka dni będzie można zjeść nietypowego hamburgera. Naukowcy przygotowali mięso, które może zrewolucjonizować rolnictwo.

W pierwszą sobotę sierpnia w stolicy Zjednoczonego Królestwa odbędzie się prezentacja i konsumpcja hamburgera, który został zrobiony na mięsie wyhodowanym w laboratorium. Jak podaje The Independent autorem tego kulinarnego dzieła jest naukowiec z Uniwersytetu w Maastricht, Mark Post.

Reklama

Hamburgery będą grillowane w obecności zaproszonych gości. Niestety nie wiadomo, kto będzie miał okazję jako pierwszy skosztować nietypowego dania. Media zostały jedynie poinformowane, że każdy kotlet składa się z trzech tysięcy sztuk mięsa wołowego, którego wielkość można porównać do ziaren ryżu.

Na badania nad hamburgerem z próbówki wydano około 250 tysięcy funtów. Można więc powiedzieć, że będzie najdroższym fast-foodem w historii. Pieniądze na badania uniwersytet otrzymał od anonimowego darczyńcy, który na razie nie chce się ujawniać.

Mięso na hamburgera zostało wyhodowane z komórek macierzystych krowy zabitej w rzeźni. Według Marka Posta technologia syntetycznego pozyskiwania mięsa na pewno przyda, przede wszystkim ze względu na rosnące zaludnienie Ziemi.

Jak pokazuje praktyka, już teraz wzrasta spożycie mięsa. Przede wszystkim na szybko rozwijające się duże państwa, jak Chiny i Indie (tutaj wołowina na szczęście nie musi być sztucznie hodowana).

Naukowcy przewidują, że w ciągu pięciu do dziesięciu lat syntetycznie pozyskiwane mięso będzie składnikiem diet wielu osób. Należy też oczekiwać, że ze wzrostem produkcji i zapotrzebowania proces hodowli mięsa w próbówce będzie tańszy.

INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: hamburger | mięso | wołowina | mięso wołowe | kuchnia | ciekawostki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje