Reklama

Zapiekanka z dyni i słodkich ziemniaków

Kiedy trwa sezon na dynie, nie można marnować takiej okazji! /123RF/PICSEL

To nic, że jest w niej mnóstwo sera i na pewno jest kaloryczna. Zapiekanka z dynią i batatami na pewno wprawi nas w dobry nastrój w zimowy dzień. A za sprawą orientalnych przypraw, także rozgrzeje.

Imbir, który dodamy do tej zapiekanki, posiada bardzo szerokie spektrum działania - antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwpasożytnicze, przeciwutleniające. Od stuleci używany jest jako środek na przeziębienie i katar. Ma także właściwości przeciwbólowe - leki na bazie imbiru stosowane są w terapii migren, działa także antyobrzękowo, ze względu na swoje moczopędne działanie.

Reklama

Do przygotowania zimowej zapiekanki potrzebujemy:

Składniki:

500 g dyni,

200 g słodkich ziemniaków,

200 g sera Roquefort,

200 g twardego sera typu gruyere,

łyżkę śmietany,

po łyżeczce przypraw: kurkumy, kminku, curry, imbiru.

Przygotowanie:

Obieramy i kroimy warzywa w plastry. Wrzucamy je do wrzącej osolonej wody i gotujemy przez 10 minut, następnie odcedzamy i odkładamy.

W tym czasie, gdy warzywa stygną kroimy niebieski ser na kawałki, a gruyere ścieramy na grubej tarce, mieszamy ze śmietaną.

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C. Zapiekankę przygotowujemy w pojedynczych naczyniach do zapiekania. Wkładamy pierwszą warstwę warzyw i posypujemy mieszanką przypraw, następnie kładziemy warstwę niebieskiego sera.

Kolejno nakładamy warstwę warzyw i ser twardy, posypujemy reszta przypraw. Wkładamy zapiekanki do piekarnika i pieczemy około 30 minut. Zapiekankę podajemy na gorąco lub po prostu letnią.

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje