Wypieki z amerykańskiej cukierni

Cztery doskonałe amerykańskie ciasta.

Muffinki makowo-cytrynowe (Poppy Seed Muffin )


Składniki na 12 sztuk:

- 2-3 cytryny,

- 5 łyżek mleka,

- 175 g masła,

- 50 g mielonego maku,

- 2 łyżki+ 125 g cukru,

- 3 jajka,

- 150 g mąki,

- 1/2 opakowania proszku do pieczenia,

- 300 g kremowego twarożku,

- 150 g cukru pudru,

- 24 papierowe foremki

Przygotowanie:

Cytryny umyć, z 2 zetrzeć skórkę. Sok wycisnąć. Masło roztopić z dodatkiem 5 łyżek mleka i 2 łyżek cukru. Dodać mak, 6 łyżek soku z cytryny i skórkę z jednej cytryny. Gotować 4 minuty i odstawić do ostudzenia. 125 g masła i 125 g cukru oraz cukier waniliowy utrzeć na kremową masę, kolejno dodawać jajka, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

Reklama

Dodać mieszankę makową, wymieszać. W formie do muffin umieszczać po 2 foremki papierowe, nałożyć do nich ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez 20-25 minut. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem i 6 łyżkami soku z cytryny, nałożyć na muffiny. Posypać skórką cytrynową.

Czas przygotowania: 60 minut

Jedna porcja zawiera: 1590 kJ/380 kcal

Sernik czekoladowy (Choco-Cheesecake)


Składniki:

- 125 g masła,

- 175 g maki,

- 60 g cukru pudru,

- 200 g gorzkiej czekolady,

- 400 g twarożku śmietankowego,

- 300 g twarożku,

- 30 g cukru,

- opakowanie cukru waniliowego,

- 25 g mąki ziemniaczanej,

- 5 jajek,

- kakao do oprószenia,

- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

Z masła w kawałkach, mąki i cukru pudru zagnieść kruche ciastom. Rozwałkować na krążek o średnicy 28 cm i umieścić w natłuszczonej formie. Docisnąć palcami i odstawić na 30 minut w zimne miejsce. Wstawić do rozgrzanego piekarnika (175 st. C) i piec 15 minut.

Czekoladę posiekać i roztopić w gorącej kąpieli, nieco przestudzić. Twarożek śmietankowy, twarożek, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i jajko wyrobić na gładka masę za pomocą robota kuchennego. Wmieszać czekoladę. Masę nałożyć do formy (na kruche ciasto) i piec w tej samej temperaturze jeszcze godzinę. Ostudzić i posypać kakao.

Czas przygotowania: 40 minut

Jedna porcja zawiera: 1340 kJ/320 kcal 

Ciasto z kruszonki z powidłem śliwkowym (Crumblecake)


Składniki:

- 300 g masła,

- 600 g+2-3 łyżki mąki,

- 300 g cukru,

- skórka starta z 2 cytryn,

- pół łyżeczki proszku do pieczenia,

- szczypta soli,

- 2 jajka,

- 450 g powidła śliwkowego,

- tłuszcz do blachy

Przygotowanie:

Masło roztopić i ostudzić. Wymieszać 600 g mąki, cukier, skórkę cytrynową, proszek do pieczenia i sól. Dodać jajka i masło, wyrobić na kruszonkę. 1/3 kruszonki wstawić na 30 minut to lodówki. Pozostałą rozsypać na natłuszczonej blasze. Palcami podociskać tak, aby powstał gładki spód ciasta. Na cieście rozsmarować powidło. Schłodzoną kruszonkę wymieszać z 2-3 łyżkami mąki i wysypać na powidło. Piec w rozgrzanym do 175 st. C piekarniku przez 35 minut. Odstawić do studzenia. Dobrze smakuje z bitą śmietaną z cynamonem.

Czas przygotowania: 50 minut

Jedna porcja zawiera: 1550 kJ/370 kcal 

Chlebek bananowy z orzechami pecan (Banana Bread)


Składniki:

- 150 g niesolonych orzechów pecan,

- 2 dojrzałe banany,

- 2 jajka,

- 100 g cukru,

- 50 ml oleju,

- opakowanie cukru waniliowego,

- pół opakowania proszku do pieczenia,

- 250 g mąki,

- szczypta soli,

- szczypta cynamonu,

- 150 ml maślanki,

- cukier puder,

- tłuszcz i cukier do formy

Przygotowanie:

Posiekać 100 g orzechów pecan. Banany obrać, pokroić w cienkie plastry. Jajka utrzeć z cukrem, stopniowo dodać olej. Banany zmieszać z cukrem waniliowym. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką, solą i cynamonem. Wmieszać do masy jajecznej, dodać banany, maślankę i orzechy. Nałożyć do natłuszczonej i wysypanej cukrem formy. Posypać 50 g orzechów. Piec w nagrzanym do 175 st. C przez 1 godz. Po wybiciu z formy odstawić na 15 minut i oprószyć cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 75 minut

Jedna porcja zawiera: 670 kJ/160 kcal

Smacznego
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy