Wegańskie burrito

Kto oprze się grubej, wypełnionej samymi pysznościami tortilli? Ja z pewnością nie! Myślę, że również koledzy z biura będą patrzeć z zazdrością na wegańskie burrito w twoim lunchboxie - przekonuje Eryk Wałkowicz, autor książki "Roślinny lunchbox dla każdego" i bloga erVegan.com

Składniki na 2 porcje

  • 2 pełnoziarniste lub kukurydziane tortille
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli (lub z puszki, odsączonej i opłukanej)
  • 1 szklanka ugotowanego brązowego ryżu
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ szklanki kukurydzy ze słoika
  • 1 awokado
  • 1 kostka (180 g) tofu
  • ½ pęczka świeżej kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ½ łyżeczki wędzonej papryki
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz

Na rozgrzanym tłuszczu w rondelku smaż przez kilka minut posiekaną cebulę, pokrojoną paprykę oraz czerwoną fasolę. Awokado i tofu pokrój w kostkę.

Ryż dopraw kuminem, wędzoną papryką oraz solą i pieprzem.

Tortillę rozłóż na folii aluminiowej i nałóż na nią ryż, a na nim umieść podsmażone warzywa, kuku­rydzę, awokado i tofu. Wszystko to posyp posiekaną kolendrą i zwiń w grubą rolkę, wcześniej zakładając boki placka do środka, tak aby powstała szczelna, podłużna sakiewka.

Zapakuj całość w folię aluminiową i przełóż do lunchboxu.

Reklama


Przepis pochodzi z książki "Roślinny lunchbox dla każdego", Eryk Wałkowicz. Wydawnictwo Znak. Premiera: 23 maja 2018 r.

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy