Wegański gulasz z masłem orzechowym

Co powiesz na połączenie pomidorowego gulaszu z masłem orzechowym? Choć brzmi to dziwnie, spróbuj! Gładkie masło orzechowe świetnie zagęszcza wegański gulasz pełen warzyw i wprowadza powiew egzotyki.

W garnku o grubym dnie na rozgrzanym oleju pod­smaż posiekaną cebulę.

Reklama

Dodaj marchew pokrojoną w plasterki oraz drobno posiekane pieczarki. Krótko podsmaż.

Dodaj posiekane ząbki czosnku, fasolę, a po chwili pokrojoną paprykę.

Wszystko zalej pomidorami lub passatą. Całość duś przez 15 minut.

Gdy warzywa zmiękną, dodaj masło orzechowe i sos sojowy. Jeżeli wolisz bardziej płynną kon­systencję, możesz dodać bulion warzywny.

Gotowy gulasz dopraw do smaku solą oraz pie­przem, a gdy tylko wystygnie, przełóż do lunchboxu.

Przepis pochodzi z książki "Roślinny lunchbox dla każdego", Eryk Wałkowicz. Wydawnictwo Znak. Premiera: 23 maja 2018 r.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje