Wegański gulasz z masłem orzechowym

Co powiesz na połączenie pomidorowego gulaszu z masłem orzechowym? Choć brzmi to dziwnie, spróbuj! Gładkie masło orzechowe świetnie zagęszcza wegański gulasz pełen warzyw i wprowadza powiew egzotyki.

Składniki (2 porcje)

  • 1 duża marchew
  • 1 puszka (400 ml) krojonych pomidorów lub 1½ szklanki passaty pomidorowej
  • 1 szklanka ugotowanej czerwonej fasoli
  • 1 cebula
  • 5 większych pieczarek
  • ½ czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła orzechowego (100% orzechów, bez dodatku cukru i tłuszczu)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

W garnku o grubym dnie na rozgrzanym oleju pod­smaż posiekaną cebulę.

Dodaj marchew pokrojoną w plasterki oraz drobno posiekane pieczarki. Krótko podsmaż.

Dodaj posiekane ząbki czosnku, fasolę, a po chwili pokrojoną paprykę.

Wszystko zalej pomidorami lub passatą. Całość duś przez 15 minut.

Gdy warzywa zmiękną, dodaj masło orzechowe i sos sojowy. Jeżeli wolisz bardziej płynną kon­systencję, możesz dodać bulion warzywny.

Gotowy gulasz dopraw do smaku solą oraz pie­przem, a gdy tylko wystygnie, przełóż do lunchboxu.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Roślinny lunchbox dla każdego", Eryk Wałkowicz. Wydawnictwo Znak. Premiera: 23 maja 2018 r.

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy