Uzbecka kuchnia - "śmiercionośna" uczta

Według niektórych badaczy uzbecka kuchnia nie należy do najzdrowszych /123RF/PICSEL
Reklama

Kuchnia uzbecka jest obfita, bogata i pyszna. Co do jej walorów smakowych eksperci nie mają wątpliwości, ale wskazują na pewne zastrzeżenia co do walorów zdrowotnych. Z raportu "The Lancet" wynika, że kuchnia uzbecka jest najbardziej "śmiercionośną", co oburzyło wielu Uzbeków.

Na początku tego roku "The Lancet" opublikował globalne badanie dotyczące zgonów wynikających z niewłaściwej diety. Jak wskazuje BBC, badanie wykazało, że w 2017 r. jeden na pięć zgonów był spowodowany złym odżywianiem - przede wszystkim przez spożywanie zbyt dużej ilości soli, zbyt małej liczby produktów pełnoziarnistych oraz zbyt małej liczby owoców i warzyw - a krajem o najwyższym wskaźniku zgonów związanych z dietą był Uzbekistan.

Myśl, że ich kuchnia może być najbardziej śmiercionośną kuchnią na świecie zdenerwowała wielu Uzbeków, którzy są dumni ze swojego jedzenia i tradycji kulinarnych. Lola Abdurakhimova, uzbecka gastroenterolog, twierdzi na łamach BBC, że problemem nie jest samo jedzenie, ale zmieniające się nawyki i styl życia Uzbeków. Wyjaśnia, że dla społeczeństwa rolnego, ciężko pracującego przez cały dzień, taki model żywienia, jeśli jest zachowany umiar, jest właściwy.

Reklama

Jej zdaniem problemy zdrowotne powstają z powodu trzech współczesnych zmian stylu życia: przejadania się, coraz bardziej siedzącego trybu życia i braku różnorodności w diecie. Wraz z urbanizacją mieszkańcy Uzbekistanu stali się mniej aktywni, dlatego spalają mniej kalorii, ale nie zmieniają diety.


Dieta uzbecka obfituje w mięso, ryż, produkty mączne, warzywa i tłuszcz, smak potraw wzbogacają takie przyprawy jak kminek, pieprz, kolendra, cynamon i liście laurowe. Dzięki tym składnikom uzbeccy kucharze nadal przygotowują imponujący zestaw potraw, od pysznych pierogów i zup po kluski.

"Kuchnia uzbecka jest zróżnicowana i regionalna. Jest tyle do opowiedzenia i tyle wspaniałego jedzenia do podzielenia się" - podkreślił na łamach BBC Ravshan Khodjiev, vloger specjalizujący się w uzbeckim jedzeniu.

Dzięki utalentowanym szefom kuchni, wyjątkowym i smacznym potrawom oraz rządowi, który chce promować kraj za granicą, wydaje się, że uzbeckie jedzenie będzie miało wpływ na światową scenę kulinarną. A jeśli przy tym dostosuje swoje tradycyjne przepisy do zmieniającego się stylu życia mieszkańców i wymogów dotyczących zdrowej diety, szybko może zrzucić etykietę najbardziej "śmiercionośnej" kuchni świata, stając się niezwykle ciekawą inspiracją i barwną mozaiką smaków.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy