Szybkie, pyszne i tanie: przyrządzamy dania z kabanosami

Kabanosy do doskonały dodatek do zapiekanki /123RF/PICSEL
Reklama

Wyjątkowy smak, wygoda użytkowania oraz długi termin przydatności do spożycia – kabanosy to idealna przekąska w podróży, na biegowej trasie czy podczas imprezy. Warto także wiedzieć, że te cienkie kiełbaski mogą stanowić bazę dań obiadowych czy lunchowych.

Szukasz pomysłu na obiad, kolację lub chcesz wypełnić lunchbox do pracy? Sięgnij po kabanosy! Wraz z pokrojonymi w słupki warzywami stanowią świetny dodatek do hummusu. Mogą tez być podstawą pożywnej zapiekanki lub tarty, wykorzystasz je także do zrobienia kanapkowej pasty. Warto pamiętać o tym, aby uważnie czytać składy kupowanych produktów. Warto także wiedzieć, że część produktów dostosowana jest dla osób na diecie bezglutenowej. Co przygotować z kabanosów? Podpowiadamy jak przyrządzić szybki, tani i smaczny posiłek.

Jak podać kabanosa do kanapki?

Posiłek do pracy? Pierwszym rozwiązaniem, które przychodzi do głowy są oczywiście kanapki. Dwie kromki chleba lub przekrojona bułka, coś do posmarowania i przekąska gotowa. Warto zadbać o to, aby nie tylko wybrane pieczywo było zdrowe, ale także o jakość past i dodatków. Wybierasz gotową pastę? Poświęć chwilę na przeczytanie składu i wybranie tej, która ma najczystsza etykietę. Wolisz przygotować coś samodzielnie? Wystarczy podsmażyć na patelni cebulę i pieczarki, a następnie dodać kilka łyżek passaty pomidorowej. Po odparowaniu wody dodaj i podsmaż przez chwilę. Przestudzoną pastę schowaj do pojemnika.

Reklama

Możesz także przygotować buraczany hummus z dodatkiem kabanosów. Wystarczy zblendować upieczone buraki z ciecierzycą, pastą tahini oraz przyprawami: czosnkiem, solą, kminem indyjskim, sokiem z cytryny. Podczas miksowania składników pamiętaj o dodawaniu wody, aby masa nie była zbyt gęsta. Do gładkiej pasty dorzuć posiekane kabanosy.

Kabanosy na ciepło: sposoby podania

Cienkie kiełbaski wielu ludziom kojarzą się z szybką przekąską. Podawane jak paluszki w szklance czy zapiekane w cieście francuskim stały się także nieodłącznym elementem wielu imprez. Jednak to nie jedyne zastosowanie kabanosów. Są dobrym źródłem białka, mogą więc być bazą do dań obiadowych czy lunchowych. Farsz do pierogów, dodatek do zupy krem z brokułów to nie jedyne pomysły na wykorzystanie ich w kuchni. Przygotowujesz gulasz? Do podsmażonej papryki, cebulki i cukinii dodaj pokrojonego w kawałki kabanosa. Całość zalej przecierem pomidorowym, dodaj przyprawy: najlepsza będzie słodka oraz wędzona papryka.

Kabanos może być także doskonałym dodatkiem do tarty. Spód możesz zrobić z gotowego ciasta francuskiego lub przygotować samodzielnie kruche ciasto w domu - pamiętaj jednak, że zanim nałożysz farsz podpiecz podkład w piekarniku, dzięki czemu dopiecze się i nie namoknie. Na przyrumienione ciasto wyłóż farsz: podgotowany brokuł, pokrojoną w talarki cebulę oraz kabanosy. Całość zalej masą jajeczną, posyp żółtym serem i zapiekaj przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Cienkie, suszone kiełbaski to także doskonały dodatek do zapiekanki makaronowej. Podgotowany makaron (np. kokardki lub penne) wymieszaj z kabanosami, pomidorkami koktajlowymi, cukinią. Możesz także dodać to, co zostało w lodówce: marchewkę, pietruszkę czy pora, które zapomniałaś wrzucić do bulionu. Całość dopraw tymiankiem, rozmarynem, solą i pieprzem. Możesz także przygotować sos - śmietanę wymieszaj ze startym serem (np. cheddar) i zalej zapiekankę. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 30 minut. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | kuchnia | gotowanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy