Stek w wyrafinowanej odsłonie - jesienne danie energetyczne

Jesienią w menu powinny się znaleźć dania energetyczne. Tym, którym przejadły się steki wołowe z grilla, podsuwamy inny pomysł na mięsną ucztę. Stek z sosem ze śliwek kalifornijskich i sera pleśniowego.

To danie wyrafinowane, a jednocześnie proste w przygotowaniu. Przepis na to danie przekazał  Paweł Kibart, uczestnik II edycji programu "Top Chef".

Zalecane przez niego składniki to:

- 200 g wołowiny Black Angus

- 50 g sera gorgonzola, 50 g śliwek kalifornijskich

- 1 ziemniak

- 2 gałązki tymianku

- 100 ml śmietany 36 proc.

- oliwa z oliwek

- sól i pieprz


Ser zagotować w śmietanie z gałązką tymianku. Dodać pokrojone w paski suszone śliwki. Ziemniaki pokroić w julienne (długie, cienkie i równe słupki). Doprawić je odrobiną soli i pieprzu.

Reklama

Stek obsmażyć na gorącej patelni, a następnie piec w piekarniku nagrzanym do 140 st. C przez 15 minut. Na mięsie położyć kawałek masła i gałązkę tymianku.

Julienne z ziemniaków usmażyć na gorącej patelni i ułożyć na talerzu. Stek położyć na ziemniakach i polać sosem.

PAP life
Dowiedz się więcej na temat: stek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy