Spokojny sen? Wszystko zależy od kolacji

Kolacja ma ogromny wplyw na ludzki sen. Co jeść, żeby się wyspać? /123RF/PICSEL
Reklama

Na jakość snu wpływ ma wiele czynników - m.in. codzienna dieta. Okazuje się, że niektóre smakołyki, które umieszczamy na talerzu wieczorami mogą znacząco ułatwić nam zasypianie i pomóc pozbyć się problemu bezsenności.

Spokojny sen to jeden z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu. Kłopoty z zasypianiem wiążą się z szeregiem nieprzyjemnych dolegliwości, takich jak pogorszenie pamięci i koncentracji, spowolniony metabolizm, chroniczne zmęczenie. Jak przekonują badania naukowe, odpowiedź na pytanie co zrobić, by lepiej spać, a w konsekwencji mieć więcej energii w ciągu dnia, ukryta jest w naszej codziennej diecie. Szczególnie istotne znaczenie ma natomiast posiłek, który spożywamy przed zaśnięciem.

Mit, jakoby najlepsze dla naszego zdrowia i smukłej sylwetki było zasypianie z pustym żołądkiem został na szczęście już dawno obalony. Lekkostrawna i bogata w składniki odżywcze kolacja jest bowiem gwarantem nie tylko przyspieszonej pracy metabolizmu, ale i spokojnego snu. Co powinno się znaleźć na talerzu wieczorową porą, aby uniknąć problemu liczenia baranów w nadziei na zaśnięcie? Przede wszystkim drób i orzechy.

Reklama

Indyk i kurczak zawierają wysokie poziomy tryptofanu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Niedobory tego związku chemicznego powodują zaś pogorszenie samopoczucia, a nawet depresję. "Pokarmy bogate w tryptofan i witaminę B6 zwiększają ponadto produkcję melatoniny, hormonu snu" - pisze Nerina Ramlakhan, ekspert ds. snu i autorka książki "Fast Asleep, Wide Awake". Innymi naturalnymi źródłami tryptofanu i witaminy B6 są fasola, soczewica, tuńczyk, orzechy i nasiona.

Zdrowa i ułatwiająca zasypianie kolacja powinna być również pełna witamin i mikroelementów. "Pokarmy bogate w potas i magnez pomagają rozluźnić mięśnie, co jest szczególnie ważne w przypadku osób cierpiących na tzw. syndrom niespokojnych nóg" - twierdzi Ramlakhan. Potężną dawkę magnezu znajdziemy w produktach z pełnych ziaren oraz zielonych warzywach liściastych. Potrawy bogate w potas to zaś przede wszystkim ziemniaki, morele i mleko.

Spożywanie właściwych pokarmów wieczorami to nie jedyny istotny w kontekście snu aspekt naszej diety. Szalenie ważne zdają się być również nasze codzienne przyzwyczajenia żywieniowe. "Nie chodzi tylko o to, co jesz, ale także o twoje wzorce jedzenia. Upewnij się, że każdego dnia jesz śniadanie - stabilizuje ono poziom cukru we krwi i minimalizuje wytwarzanie adrenaliny" - konstatuje Ramlakham.

Iwona Oszmaniec

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy