Reklama

Przekąski z parówek na zimno i ciepło

Kochamy parówki za ich uniwersalny, łagodny smak, jednak mało kto wyobraża sobie je w roli przekąski dla gości. Zwykle jadamy je na śniadanie, lub w formie szybkiej przegryzki. Nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak wielki imprezowy potencjał tkwi wewnątrz tego niepozornego wyrobu. Jak zmienić zwykłe parówki w prawdziwie wykwintną przekąskę?

Zanim zabierzemy się do gotowania, powinniśmy wziąć pod uwagę kilka aspektów. Wybierając parówki sprawdźmy, czy nie zawierają one glutaminianu monosodowego, fosforanów oraz wzmacniaczy smaku. Ważna jest też  zawartość mięsa i wysoka jakość produktu. Parówki z szynki Sokołów mają w sobie aż 93 procent mięsa z szynki. Do tego nie posiadają osłonek, co znacznie przyspiesza proces gotowania. Gdy już zrobimy zakupy, możemy wziąć się do roboty!

Reklama

Corn dogi

Choć w Stanach Zjednoczonych to bardzo popularne danie fast foodowe, w Polsce wciąż mało kto je zna. Corn dogi to po prostu parówki podawane na długim patyku do szaszłyków, smażone w cieście z mąki kukurydzianej.

Banalnie proste do wykonania są świetną przekąską do piwa. Przeważnie podaje się je na ciepło, w towarzystwie keczupu i musztardy, jednak równie dobrze smakują już po wystygnięciu.

Utopenec

Ta czeska przekąska zwykle budzi zdziwienie, jednak gdy ktoś raz jej spróbuje od razu zmieni zdanie. Czym tak właściwie jest utopenec?

To parówki marynowane w zalewie z octu i cukru w towarzystwie przypraw, czosnku, papryki i dużej ilości cebuli. Aby dobrze się przegryzły, powinniśmy je przygotować minimum cztery dni przed planowaną imprezą. Serwujemy je na zimno, prosto z lodówki. Wyśmienicie pasują jako przegryzka do imprez.

Parówkowe ciasteczka

Parówkowe ciasteczka możemy przyrządzić na dwa sposoby: wykorzystując ciasto francuskie lub drożdżowe. Decydując się na pierwszą opcję powinniśmy pociąć ciasto na cienkie paseczki, a następnie owinąć je wokół parówek. Po ułożeniu na blaszce i wysmarowaniu rozbełtanym jajkiem wystarczy, że wrzucimy je na kilkanaście minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Chcąc przygotować bardziej sytą przekąskę możemy spróbować ciasta drożdżowego. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy niewielkie kółka, a następnie smarujemy je sosem pomidorowym, aby danie nie było zbyt suche. Na cieście układamy przekrojone na pół parówki owinięte w plasterek sera, po czym zawijamy całość i wrzucamy do piekarnika ustawionego na 180 stopni. Po około 20 minutach przekąski będą gotowe. Możemy podawać je w towarzystwie różnych dipów lub solo.

Parówki po kanadyjsku

Ekspresowa przekąska na ciepło doskonale sprawdzi się, gdy nawiedzą nas niespodziewani goście. Przygotowanie parówek po kanadyjsku jest banalnie proste i zajmuje maksymalnie pięć minut.

Musimy naciąć parówkę wzdłuż, a w otwór wcisnąć plasterek sera. Następnie bierzemy plasterek boczku i szczelnie owijamy parówkę spinając ją wykałaczkami. Tak przygotowaną smażymy na rozgrzanym tłuszczu kilka minut, zmieniając strony.

Oprócz wspomnianych wyżej przekąsek, pokrojone w talarki parówki doskonale sprawdzą się jako główny składnik zapiekanek i pizzerinek. Wyśmienicie smakują w towarzystwie pikantnych sosów pomidorowych i sals.

 

Materiał powstał we współpracy z marką Sokołów.

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje