Owsianka to idealne śniadanie dla dbających o zdrowie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Czy owsianka się nadaje? /123RF/PICSEL
Reklama

Kojarzy się z dzieciństwem i w większości przypadków nie są to dobre skojarzenia. Ale pora to zmienić i przekonać się do jedzenia owsianki, zwłaszcza na śniadanie. Właściwości odżywcze i prozdrowotne tego dania są bowiem nieocenione, poza tym daje ono możliwość wykazania się kulinarną kreatywnością. A do tego, jak wskazują najnowsze badania, pozwala na dłużej zachować uczucie sytości i niweluje głód.

Śniadanie, które powinno być najważniejszym posiłkiem dnia, jest często najbardziej zaniedbywane. Rano jemy bowiem szybko i nie przykładamy szczególnej wagi do tego, z czego powstaje nasz pierwszy posiłek. Jednak eksperci ostrzegają przed bagatelizowaniem śniadania.

Ostatnie badania opublikowane w "Journal of American College of Cardiology" ujawniły, że ci, którzy nie jedzą śniadania lub jedzą byle jakie śniadanie, są bardziej narażeni na miażdżycę, zawał serca i chorobę niedokrwienną serca. Ponadto pominięcie porannego posiłku może spowodować, że głód pojawi się w ciągu dnia, co może prowadzić do przejadania się. Dlatego eksperci zalecają zjedzenie obfitego śniadania w celu zminimalizowania tego ryzyka.

Reklama

Jednak jeśli z jakichś powodów nie chcesz przygotowywać pełnego, obfitego śniadania, jedz płatki owsiane. Naukowcy z New York Nutrition Obesity Research Center, którzy przeanalizowali, w jaki sposób różne rodzaje produktów śniadaniowych wpływają na apetyt przez resztę dnia, odkryli, że u osób, które jadły rano owsiankę, dłużej utrzymuje się uczucie sytości.

W ciągu siedmiu dni eksperymentu uczestnikom podawano na śniadanie płatki owsiane lub płatki kukurydziane. Oba pokarmy zawierały taką samą ilość kalorii (około 351 na porcję). Po trzech godzinach każdy uczestnik musiał spożyć obiad, aby badacze mogli ocenić ich apetyt.

Pod koniec eksperymentu naukowcy odkryli, że wszyscy uczestnicy, którzy spożywali płatki owsiane zjedli tylko trochę obiadu. Nieoczekiwanie odkryli również, że uczestnicy z nadwagą zjadali znacznie mniej posiłku na lunch po spożyciu płatków owsianych, niż uczestnicy o normalnej wadze, co doprowadziło ich do wniosku, że płatki owsiane zapewniały na dłużej uczucie sytości niż płatki kukurydziane. Naukowcy sugerują, że może być to spowodowane dużą zawartością błonnika.

Błonnik, choć z pozoru wydaje się mieć niewielkie znaczenie w naszej codziennej diecie, okazuje się być wielkim sprzymierzeńcem. Przyczynia się m.in. do mniejszego wchłaniania cholesterolu i trójglicerydów, obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, spowolnienia rozkładu węglowodanów, obniżenia stężenia glukozy we krwi i obniżenia zapotrzebowania na insulinę. Wspiera też właściwą perystaltykę jelit i rozwój korzystnych bakterii.

PAP life
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy