Reklama

Na szlaku smaku. Męskie grillowanie: Tatar z awokado

​Tatar z awokado i pomidorów na ostro będzie znakomitą przystawką przed grillowanym mięsem /Na Szlaku Smaku /INTERIA.PL

Darek Kuźniak powraca na łamy Interii! Znany z Top Chefa, Azja Express, czy Hell's Kitchen kucharz znów zaskoczy was swoimi propozycjami i poda przepisy na autorskie dania, łączące inspiracje z wielu stron świata. Tym razem znakomita przystawka do męskiego grilla.

Tatar z awokado i pomidorów na ostro

Składniki:

Reklama

2 pomidory

2 awokado

1 szalotka

1/2 cytryny

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka oliwy

szczypta chili

szczypta soli

1/2 łyżeczki cukru

1/2 woreczka ryżu

arkusz pergaminu

300 ml oleju

Przygotowanie:

Tiul z ryżu

Rozgotuj ryż do miękkości. Tak przygotowany blenduj do uzyskania jednolitej konsystencji. Białą masę rozsmaruj równomiernie na pergaminie lub macie silikonowej. Całość posyp solą i chili, następnie przełóż na blachę. Susz w piekarniku (ustawionym na 90 stopni) ok 60 min. Po czasie rozgrzej w garnku olej i wrzucaj poszarpane elementy tiulu. Trzymaj w oleju kilka sekund (aż spuchną). Po wyjęciu odsącz na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Tatar

Obraną szalotkę drobno posiekaj. Pomidory sparz we wrzątku i pozbądź się skóry. Miąższ warzywa pokrój w kosteczkę. (pestek nie wyrzucaj, odłóż do osobnego naczyńka). Awokado obierz i przygotuj jak resztę składników. Pomidora, szalotkę i awokado przełóż do misy. Delikatnie mieszając dolej: sok z cytryny oraz sos sojowy, całość posyp szczyptą cukru i dopraw chili. Tatara przełóż na talerz, formuj za pomocą miseczki lub ausztacherki. Podawaj z miąższem pomidora, chipsem ryżowym i zieleniną. Całość skrop oliwą.

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje