Na szlaku smaku: Eskalopki wieprzowe

Eskalopki autorstwa Darka Kuźniaka /INTERIA.PL
Reklama

Wędrujący Na szlaku smaku Darek Kuźniak ponownie trafia na łamy Interii. Znany z Top Chefa, Azja Express, czy Hell's Kitchen kucharz zaskoczy was swoimi propozycjami i poda przepisy na autorskie dania, łączące inspiracje z wielu stron świata. W kolejnym odcinku dowiecie się, jak przyrządzić eskalopki wieprzowe.

ESKALOPKI  WIEPRZOWE

Składniki:

Polędwiczka wieprzowa, 300 g

Mąka pszenna, 50 g

Migdały w płatkach, 40 g

Jajko, 2 szt.

Sól, pieprz, do smaku

Olej, 5 łyżek

Polędwiczkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój na grube plastry. Używając dłoni, delikatnie rozgnieć każdy plaster mięsa na desce. Dopraw mięso solą i pieprzem z obu stron. Na patelni rozgrzej olej. Obtaczaj mięso w mące i smaż na oleju z obu stron na złoty kolor. Usmażone mięso połóż na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Brokuł ugotuj al dente w osolonym wrzątku. Płatki migdałów upraż na suchej patelni.

Reklama

Eskalopki podawaj z ugotowanym brokułem posypanym uprażonymi płatkami.

Smacznego!


INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy