Męskie grillowanie: Stek z rozmarynem

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Dla tych, którzy nie przejmują się kaloriami i lubią konkretne dania, polecamy stek. Soczysty, odrobinę pikantny, przesycony zapachem rozmarynu i czosnku. Sekretem dobrze przyrządzonego steku jest jego odpowiedni czas przygotowania. Jeśli grillujemy za krótko, mięso może być zbyt krwiste, a za długo - twarde i suche. Idealnie przyrządzony stek godny będzie najlepszych restauracji. Uwaga! Należy go smażyć na dobrze rozgrzanym grillu - bo najlepszy jest przypieczony na zewnątrz i różowy w środku.

Składniki:

800 gramów polędwicy wołowej,

sól morska, pieprz, ząbek czosnku, świeża gałązka rozmarynu, oliwa

Przygotowanie:

Stek nacieramy dużą ilością świeżo zmielonego pieprzu. Wyciskamy ząbek czosnku, mieszamy z rozmarynem i oliwą. W tak przygotowaną mieszaninę zanurzamy stek -  tak, aby rozmaryn i czosnek zostało na mięsie - i grillujemy od 6 do 12 minut, przewracając tylko raz w połowie. Po upieczeniu dajemy mięsu odpocząć chwilę, aby soki w nim równomiernie się rozpłynęły, a później solimy Najlepiej podać z pieczonymi ziemniakami.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: stek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama