Reklama

Męskie grillowanie: Sosy, czyli nie tylko keczup i musztarda

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu. Dziś kilka słów o dodatkach do mięsa.

Jeśli zaczynamy grillowanie przede wszystkim myślimy o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa.

Reklama

Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak. Jednak co z sosami? To one często pomagają wydobyć w pełni smak mięsa.

Sosy do grilla to nie tylko nieśmiertelny keczup, albo jego miks z musztardą lub majonez zmiksowany z czosnkiem. Istnieje cała masa sosów, które nadają potrawom z grilla głębię. Warto poświęcić chwilę na przygotowanie sosu.

Sos miodowo-musztardowy z jogurtem

Na początek propozycja dla tych, którzy nie chcą do końca rezygnować ze smaku musztardy. Sos w tym wydaniu ma jednak od niej smak delikatniejszy. I bardzo ciekawy.

Świetnie pasuje do grillowanego kurczaka, karkówki czy kiełbasy, a jego przygotowanie jest banalnie proste - wystarczy zmieszać poniższe składniki.

Składniki:

4 łyżki pikantnej musztardy,

4 łyżki jogurtu,

6 łyżek miodu,

sok z połowy cytryny,

sól, pieprz


Śliwkowy sos barbecue

Teraz coś dla tych, którzy mają trochę więcej czasu na przygotowanie sosu. Sos śliwkowy jest bardzo wyrazisty, znakomicie komponuje się ze smakiem grillowanych żeberek. Ale nie tylko.

Składniki:

2 łyżki oliwy,

1 cebula,

2 ząbki czosnku,

1 pomidor (lub 2 łyżki pomidorów z puszki),

2 łyżki octu winnego, szczypta brązowego cukru,

1 łyżeczka sosu worcester (lub sojowego),

1 łyżka wędzonej papryki,

1 łyżeczka pieprzu cayenne,

garść suszonych śliwek,

dwie łyżki powideł śliwkowych,

1 łyżka musztardy,

szczypta pieprzu i soli.

Przygotowanie:

Rozgrzewamy w rondlu oliwę i podsmażamy na niej posiekaną drobno cebulę oraz zmiażdżone ząbki czosnku. Dodajemy do tego pomidory z puszki, ocet z czerwonego wina, brązowy cukier, sos worcester (albo sos sojowy), śliwki, powidła śliwkowe. Doprawiamy łyżeczką pieprzu cayenne i wędzonej papryki, łyżeczką musztardy, świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Całość dusimy przez 25 minut, często mieszając.

Sos satay

Składniki:

1 cebulka

2 papryczki chili

2 ząbki czosnku

5 cm świeżego imbiru 

1 łyżeczka mielonego kuminu

2 łyżki oleju

1 puszka mleka kokosowego

150 ml masła orzechowego

175 ml szklanki wody

75 gramów cukru trzcinowego

3 - 4 łyżki sosu sojowego

2 łyżki octu ryżowego

sól

Przygotowanie:

Cebulę, chili, czosnek, imbir, kumin i kolendrę miksujemy na pastę. Na dnie małego garnka rozgrzewamy olej, dodajemy pastę i podsmażamy przez 2 - 3 minuty. Następnie dodajemy pozostałe składniki, gotujemy około 5 minut na małym ogniu, cały czas mieszając. Kiedy sos będzie miał jednorodną, gładką konsystencję zdejmujemy z ognia. Doprawić do smaku solą lub sosem sojowym, przelać do miseczki.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: męskie grillowanie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje