Męskie grillowanie. Pinzimonio - najprostsza i najzdrowsza z przystawek

Pinzimonio, czyli świerze warzywa z sosem, są bardzo dobrym dodatkiem do mięsa z grilla /123RF/PICSEL
Reklama

Nazwa tej przekąski o włoskim rodowodzie brzmi nieco tajemniczo. Tymczasem chodzi o surowe warzywa pokrojone w słupki, które podaje się z sosem. Można je chrupać przed telewizorem, na imprezie czy podczas grillowania.

Włoskie "pinzare" oznacza "szczypać". A właśnie w szczypce zamieniają się nasze palce, gdy bierzemy kolejny kawałek z szerokiego bukietu warzyw pinzimonio.

Wśród nich są te, które łatwo pokroić wzdłuż i np. włożyć do wysokiej szklanki. Do pinzimonio wykorzystuje się ogórki, marchewki, paprykę czy seler naciowy.

Warzywa można łączyć ze sobą w najprzeróżniejszych kombinacjach, które stworzą przykuwające uwagę gości kolorowe kompozycje. Uwaga - jarzyny powinny być jak najświeższe.

Warzywa macza się w sosie. Na jego podstawową wersję składa się oliwa, sok z cytryny, sól i czarny pieprz. We Włoszech tę przekąskę serwuje się na początek albo na koniec posiłku. Z kolei Grecy traktują ją jako przegryzkę do drinka. Idealnie nadają się także jako przekąska do dań z grilla.

Reklama

Pinzimonio to danie lekkostrawne i zdrowe, jest doskonałym zamiennikiem dla chipsów czy innych zapychaczy żołądka. Składniki do tej przekąski znajdziemy w sklepie przez cały rok.

INTERIA.PL/PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama