Męskie grillowanie. Lekkie dania z grilla

Krewetki to idealna propozycja na lekkie danie z grilla /123RF/PICSEL
Reklama

Sezon grillowy w pełni. Jeśli mamy dosyć mięsa, a nasz organizm domaga się lżejszego posiłku - jest na to rozwiązanie. Przygotowaliśmy kilka propozycji i sugerujemy, aby skupić się na przyprawach, które na węglach mogą odmienić nawet błahe produkty.

Warto jednak pamiętać, że grill potrafi osiągać naprawdę wysokie temperatury, więc - jak zauważa Karol Okrasa - "wszystko to, co wylejecie albo wyłożycie na brykiet drzewny, zacznie się palić". Jak dodaje ekspert, przy właściwym podejściu, można dzięki temu zyskać dodatkowy, niepowtarzalny aromat.

Wszyscy pamiętamy gotowaną kukurydzę na plaży, ale także ta z grilla smakuje wyśmienicie. Uwolnione zostają w niej wszystkie cukry, a jedyne dodatki jakich potrzebujemy to masło i sól. Kolejną słodką alternatywą może być ananas pokrojony w plastry i wrzucony na ruszt. Jeśli chcemy podać go w wersji bardziej wytrawnej, doprawmy go świeżą kolendrą i chili. Jeśli stawiamy na bardziej oczywiste składniki, jak cukinia i bakłażan, możemy odmienić je ciekawymi przyprawami, np. sumakiem.

Reklama

Pory często kojarzą nam się z bezbarwnymi, pozbawionymi życia warzywami z rosołu. Wystarczy odciąć ich białą część, zawinąć w sreberko z solą pieprzem i białym winem i na grill! Musimy uzbroić się w cierpliwość, jednak pory odpłacą nam się słodkim środkiem i winnym aromatem. Kolejne warzywo, które z powodzeniem możemy umieścić w sreberku to marchewki. Jeśli jest sezon na młode marchewki nie musimy ich obierać. Wystarczy dokładnie wyszorować, doprawić miodem, imbirem i solą. Lepiej położyć je na mniej rozgrzanej części grilla, tak aby miód się nie spalił, a marchew mogła spokojnie zmięknąć.

Dla miłośników owoców morza idealne będą krewetkowe szaszłyki. Na namoczone wcześniej w wodzie patyczki nabijamy krewetki, skrapiamy delikatnie cytryną i układamy na grillu. Taka obróbka termiczna sprawi, że konsystencja krewetki będzie bardziej "mięsna", podobnie jak aromat. Jeśli wolimy ryby, możemy postawić na pstrąga. Najłatwiej zawinąć go w folię aluminiową i nafaszerować świeżymi ziołami i czosnkiem. Świetnie z rybą komponuje się świeży koper włoski oraz jego nasiona, które możemy dodać do farszu.

INTERIA.PL/PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy