Męskie grillowanie: Kurczak po irlandzku

Polacy najczęściej grillują w czasie urlopu. Dlatego specjalnie dla was stworzyliśmy przepisy, które idealnie nadadzą się na obiad pod chmurką, bądź na elektrycznego grilla w domu.

Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Jeżeli to możliwe należy unikać solenia mięs, w zamian można użyć ziół.

I rzecz najważniejsza: powolne, długie i dokładne pieczenie jest zawsze lepsze niż pieczenie na bardzo silnym i gwałtownym ogniu. Przy grillu nie należy się spieszyć. Wówczas mięsa będą soczyste i aromatyczne. Jeśli zaczynamy grillowanie powinniśmy przede wszystkim myśleć o najlepszej jakości mięsie. Z tego nie można rezygnować, gdyż większość smaku potrawy pochodzi właśnie od mięsa. Przyprawy mają jedynie za zadanie podkreślić jego smak.

Reklama

Jednak najważniejsze i tak pozostaje przygotowanie mięsa w sposób, który zadowoli każde podniebienie.

Składniki:

2 kurczaki po ok. 750 gramów
20 gramów białego pieprzu
100 ml oleju kukurydzianego
50 gramów maślanki
angielska musztarda w proszku
sól
50 gramów masła
100 gramów migdałów

Przygotowanie:

Dwa sprawione kurczaki przepoławiamy, opłukujemy i dokładnie osuszamy. Oprószamy białym pieprzem i smarujemy olejem kukurydzianym.

Połówki kurczaków układamy skórą do góry na średnio rozgrzanym ruszcie i pieczemy po ok. 15 - 20 minut z każdej strony.

W tym czasie maślankę mieszamy z łyżką musztardy angielskiej i tą mieszaniną nacieramy połówki kurczaka na 10 minut przed końcem grillowania.

Gdy  kurczak kończy się piec na płycie roztapiamy masło i rumienimy na nim migdały. Posypujemy nimi kurczaka tuż przed podaniem.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy