Reklama

Męskie grillowanie: Halibut po meksykańsku

Mięso ryb jest bardzo zdrowe i świetnie nadaje się na ruszt. Dzięki wykorzystaniu odpowiednich akcesoriów (np. cedrowej deski), możemy nadać im specjalnego, wędzonego aromatu i sprawić, że będą jeszcze delikatniejsze i smaczniejsze.

Najlepsze ryby na grilla to takie, których mięso jest najbardziej zwarte, np. łosoś lub tuńczyk. Bez problemu można przyrządzać także te o delikatniejszej strukturze mięsa, jednak trzeba poświęcić im nieco więcej uwagi. Dobrze jest również wybrać rybę, która nie ma wielu ości, np. pstrągi, węgorze, sumy czy łososie.

Reklama

Ryby najlepiej przygotować na specjalnych deskach do grillowania. Dzięki nim są one delikatniejsze w smaku oraz zyskują wyśmienity, wędzony aromat. Dzięki deskom, uniknąć można także przypalenia produktów czy przywierania ich do rusztu. Najczęściej wybierane są deski cedrowe. Ich unikalny i mocny aromat doskonale łączy się z wieloma potrawami.

Deskę należy moczyć przez minimum godzinę w wodzie. W zależności od tego, jaką potrawę będziemy przyrządzać, wodę możemy posolić, dolać do niej soku jabłkowego czy też zastąpić winem lub piwem. Następnie odpowiednio namoczoną deskę kładziemy na mocno rozgrzany ruszt i zamykamy pokrywę grilla.

Po kilku minutach przekręcamy deskę na drugą stronę. Jeśli usłyszymy charakterystyczne "strzelanie", będzie to oznaczało, że na deskę możemy położyć rybę. Należy również pamiętać, iż deska powinna się delikatnie dymić, ale nie palić.

Jeśli nie dysponujemy specjalnymi deskami do grillowania, to możemy wykorzystać kilka innych sposobów. Rybę można grillować bezpośrednio na ruszcie. Należy jednak pamiętać, żeby posmarować ją cienką warstwą oleju, dzięki czemu nie będzie przywierała. Innym sposobem jest grillowanie ryby w folii lub z wykorzystaniem specjalnych koszy do grillowania.

Warto dodać, że ryby wymagają zaledwie kilku minut na ruszcie i to najlepiej na mocno rozgrzanym. Wtedy ich skórka stanie się chrupiąca. Zbyt długie grillowanie spowoduje, że mięso zacznie się rozpadać. Zakłada się, że na każdy centymetr grubości mięsa przypadają 3-4 minuty grillowania.

Składniki:

4 filety halibuta
1 duża cebula
1 duża papryka
1 ostra papryczka
1 duży pomidor
czerwona papryka w proszku, sól, pieprz
30 gramów majonezu

Przygotowanie:

Rybę należy wymoczyć w mleku, opłukać, dokładnie osuszyć i lekko posolić. Warzywa kroimy w drobną kostkę. Ostrą paprykę ścieramy w moździerzu razem z nasionami.

Pokrojonego pomidora mieszamy z cebulą, paprykami i majonezem. Dodajemy łyżeczkę papryki w proszku, sól i pieprz.

Filet z halibuta kładziemy na folii aluminiowej, którą wcześniej smarujemy oliwą. Na mięsie kładziemy wcześniej przygotowany majonez z warzywami i zawijamy szczelnie. Kładziemy na średnio rozgrzany ruszt na około 20 minut.




INTERIA.PL

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: męskie grillowanie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje