Reklama

Męskie grillowanie. Chleb z cukinią

Chleb z cukinią stał się hitem ostatnich tygodni /123RF/PICSEL

Samodzielne pieczenie chleba jest w ostatnich latach coraz popularniejsze, a prawdziwy boom na domowej roboty pieczywo przyniosła spowodowana pandemią izolacja. Wśród tych wypieków triumfy święcił chlebek bananowy. Jeśli jednak chcecie trochę odpocząć od jego smaku i poeksperymentować z nowymi recepturami, zróbcie chleb z cukinią.

Cukinia to wilgotne, bogate w składniki odżywcze warzywo, które doskonale nadaje się do różnorakich wypieków, w tym chlebów. Możemy tu eksperymentować z różnymi dodatkami - amatorzy słodyczy mogą postawić na bardziej deserowe wypieki dodając orzechy, a nawet czekoladę, zaś zwolennicy smaków wytrawnych mogą wzbogacać chleby o różnorodne ziarna. Kolejną zaletą chleba z cukinią jest łatwość i stosunkowo krótki czas przygotowania. Zazwyczaj nie zajmuje to więcej niż 10 minut.

Reklama

Sprawdzonym przepisem na pyszny i zdrowy chleb podzieliła się dietetyczka Amanda Finks. Do jego przygotowania potrzebujemy dwóch małych cukinii, szklanki cukru, 1 szklanki brązowego cukru, pół szklanki musu jabłkowego, 1/3 szklanki oleju roślinnego, dwa jajka, łyżeczkę ekstraktu waniliowego, półtorej szklanki mąki, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki sody oczyszczonej, pół łyżeczki soli i cynamonu.

W misce łączymy ze sobą stratą na grubych oczkach cukinię, cukier i cukier brązowy, mus jabłkowy, jajka i olej. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, następnie dodajemy pozostałe suche składniki, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i cynamon. Całość znów dokładnie mieszamy i przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 minut.

"Jednym z powodów, dla których jest to tak łatwe w przygotowaniu danie jest to, że nie ma wiele pracy związanej z przygotowaniem cukinii. Nie obieramy jej, ani nie wyciskamy z nadmiaru płynu, co powoduje, że ciasto jest niezwykle wilgotne" - wskazuje dietetyczka.

Finks podkreśla też, że taki chleb to doskonały sposób na przemycenie do codziennego menu cennych składników odżywczych. Cukinia jest bowiem bogata w witaminy A, C i K, a także magnez, potas, żelazo i fosfor. Zawiera też przeciwutleniacze, które pomagają chronić organizm przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki.

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje