Reklama

Męskie grillowanie. Bessara. Przysmak z Bliskiego Wschodu

Bassara świetnie pasuje do dań grillowanych na bliskowschodnią modłę /123RF/PICSEL

Posiada równie aksamitny smak, co hummus, lecz delikatniejszą konsystencję. Gdy dodamy do niej świeżą kolendrę i pietruszkę, wyglądem przypominać będzie popularny dip na bazie awokado, czyli guacamole. Bessara to egipski przysmak, który pokochają miłośnicy aromatycznych dań bliskowschodniej kuchni.

Reklama

Bessara, czyli egipski dip na bazie fasoli fava, czosnku i cebuli, to jeden z najbardziej charakterystycznych elementów kuchni Bliskiego Wschodu. Dawniej jadało się go głównie na wsiach, z uwagi na niskie koszty i łatwość w przygotowaniu.

Choć przypomina nieco hummus, pod względem konsystencji jest lżejszy i delikatniejszy niż popularny na całym świecie przysmak z ciecierzycy. Wyróżnia go wyrazisty smak, który zapewnia obecność cytryny i świeżych ziół oraz dyskretna nuta goryczy. Przekąska ta cieszy się ogromną popularnością w Egipcie i całej Afryce Północnej, będąc stałą pozycją w menu wegetariańskich restauracji z falafelami.

Reklama

Istnieje mnóstwo wariacji na temat receptury tego klasycznego dania na bazie orientalnej odmiany bobu. Zamiast fasoli fava, możemy dodać do swojej bessary szerzej dostępny bób oraz wzbogacić ją o ulubione zioła i przyprawy, które wzmocnią jej smak.

"Tak zaktualizowany przepis jest ciekawszy i odpowiada wielu gustom. Osobiście wolę bessarę niż hummus, gdyż jest od niego delikatniejsza i nieco lżejsza" - wyjaśnia pochodzący z Egiptu szef kuchni Moustafa Elrefaey. Jego bessara swój intrygujący, a zarazem upodabniający ów przysmak do popularnego guacamole zielony kolor zawdzięcza kolendrze i pietruszce. Łagodny, lekko wędzony posmak wynika zaś z uwzględnienia w przepisie kminku.

Do przyrządzenia bessary według Elrefaey’ego będzie nam potrzebna jedna szklanka obranego bobu, do której należy dodać posiekaną cebulę, trzy ząbki czosnku, dwie szklanki wody, trzy łyżki posiekanej pietruszki, trzy łyżki posiekanej kolendry, dwie łyżeczki soli i łyżeczkę mielonego kminku.

Bób, cebulę i czosnek trzeba ugotować do miękkości, następnie dodać resztę składników i zblendować na gładka masę. Po ostygnięciu wystarczy skropić bessarę sokiem z cytryny i podawać wedle uznania - z chrupiącym pieczywem, krakersami lub pokrojonymi w słupki warzywami.

PAP life

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: kuchnia

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje