Jak urozmaicić klasyczne danie: zupa pomidorowa

Jak urozmaicić zupę pomidorową? /materiały prasowe
Reklama

Ubrana w soczyste barwy czerwieni, gorąca, aromatyczna, przyozdobiona kropelką śmietany i natką pietruszki. O kim mowa? Przed Państwem królowa wszystkich zup – jej wysokość pomidorówka! Częsty gość na naszych stołach, zarówno na co dzień, jak i od święta. Podpowiemy Ci, jak urozmaicić ten klasyczny przepis, by danie smakowało wyśmienicie. Do gotowania marsz!

Pomidorowo mi!

Pomidory - to właśnie bez nich nie objedzie się żaden przepis na pomidorówkę. I choć przywiezione do Europy w XVI wieku warzywa początkowo uważano za trujące, w szybkim tempie zyskały aprobatę kucharzy na całym kontynencie. Prawdopodobnie pierwsza spisana receptura na zupę pomidorową pochodzi już z 1872 roku ze Stanów Zjednoczonych. Z kolei do Polski sposób na pomidorówkę przywędrował z Włoch za sprawą Królowej Bony, która to spopularyzowała w naszym kraju nie tylko włoszczyznę, ale także wyśmienite zupy. Obecnie przepisy na najlepsze pomidorówki można by długo wyliczać. Jednak w poszczególnych krajach zupę pomidorową serwuje się nieco inaczej, nadając jej osobliwego charakteru. Słoneczna Italia proponuje nam pomidorówkę z lekko słodkawym posmakiem, którą wzbogaci intensywny aromat bazylii. Natomiast angielska elegantka gustuje w wyrazistości chrzanu. Z kolei meksykańskie gospodynie lubią nie tylko dobrze doprawić pomidorowe dzieła, ale także wzbogacać je delikatnymi kawałkami kurczaka. W rozgrzewaniu do czerwoności bezkonkurencyjni są jednak Hiszpanie, którzy w swoich zupach nie żałują akcentu w postaci papryczek chili. To będzie pomidorowy zawrót głowy!

Reklama

Zupa pomidorowa - prosty przepis

Jak pomidorówka czuje się w polskiej kuchni? Wprost wyśmienicie! Można śmiało rzec, że zupa pomidorowa to niejako sztandarowe danie w naszym kraju. Pasuje do każdej okazji, sycąca, skomponowana z łatwo dostępnych składników, prosta w przygotowaniu, a do tego wszystkiego - smakuje każdemu! Zupa ideał! Ten pyszny i jednocześnie nieskomplikowany specjał stworzysz z łatwością oraz w szybkim tempie. Wystarczy zaledwie kilka kroków. Na początku przygotuj:

·         1,5 l rosołu lub 1,5 l wody z bulionem drobiowym bądź warzywnym,

·         50 dag pomidorów,

·         10 dag cebuli,

·         pół szklanki śmietany,

·         2 dag mąki pszennej,

·         posiekaną natkę pietruszki,

·         czarny pieprz.

A teraz do dzieła! Podgrzej rosół lub z wodę z kostką bulionową i przygotuj wywar. Sparz pomidory, by łatwiej było obrać. Warzywa pozbawione skórki pokrój w cząstki, cebulę posiekaj oraz lekko podsmaż. Całość chwilę duś, a następnie przetrzyj do uzyskania masy i dodaj do bulionu. Mąkę wymieszaj ze śmietaną, a potem wlej do zupy. Wszystko gotuj przez około 10 minut. Na koniec danie dopraw pieprzem i udekoruj natką pietruszki. Gotowe! Niech tradycji stanie się zadość. Przywitaj na dzisiejszym stole smakowitą pomidorówkę!

Pomidorowa z ryżem czy makaronem?

To z pewnością odwieczny dylemat nurtujący zarówno doświadczonego kucharza, jak i  kulinarnego żółtodzioba. Co lepiej pasuje do zupy pomidorowej? Ryż? Makaron? A może warto zaryzykować i zrobić ryżowo-makaronowy miks? Tutaj króluje dowolność. Ile gustów, tyle pomysłów, bowiem zupa doskonale czuje się w towarzystwie obu tych produktów. Można pokusić się nawet o dodatek ziemniaków, kaszy albo pulpecików z mielonego mięsa. Grzech nie spróbować!

Zupa pomidorowa z twistem

Nadeszła pora na kulinarne wariacje! Zastanawiasz się, czym urozmaicić klasyczną zupę pomidorową? Masz wiele możliwości. Z pewnością musisz pamiętać o przyprawach. Na początek wyrazisty i aromatyczny ząbek czosnku, który nada potrawie temperamentu. Czas podkręcić temperaturę - gotowy na ostre wrażenia? Pikantna papryka i ognisty sos tabasco na pewno Cię nie zawiodą. Z kolei orientalny charakter dania zagwarantuje szczypta kurkumy, imbiru oraz cynamon. Oj, będzie się działo! Śmiało sięgaj również po egzotyczne nuty. Odrobina soku z cytryny lub limonki do smaku sprawi, że twoja zupa będzie jedyna w swoim rodzaju. A teraz hit - zupa pomidorowa z mleczkiem kokosowym, posypana kokosowymi wiórkami i ziarnami sezamu. Osobliwie, ale jakże pysznie! Jeśli jednak nie jesteś tak odważny, czerp z klasyki

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy