Jak dobrać przekąskę do rodzaju piwa?

Piwo jest jednym z ulubionych napojów Polaków. Piją je do grilla, spotykając się ze znajomymi, na imprezach, a przede wszystkim oglądając mecz. Racząc się złotym trunkiem, nieomal odruchowo sięgamy po coś na ząb. Zimne piwo lubi towarzystwo dobrej zakąski. Jak dobrać przekąski do typu piwa?

Ostatnio na rynku coraz bardziej popularne stają się browary kraftowe. W odstawkę poszły tanie lagery z dużych koncernów i znacznie częściej zastępują je bardziej wyszukane złociste trunki. Ich nietypowy smak wymaga jednak odpowiedniego podkreślenia. Te rolę doskonale spełnią dobrze dobrane przekąski.

Reklama

Pilzner

To jedno z najczęściej wybieranych przez Polaków piw. Charakteryzuje się rześkim i lekkim smakiem oraz wyczuwalną pod koniec mocną nutą goryczy. Często serwowany jest wraz z preclami i smażonym czeskim serem.

Mięsożercy na pewno docenią smak rogalików z ciasta francuskiego z nadzieniem z papryki i pokrojonych w kostkę cienkich kabanosów. Wszystkie te przekąski warto podawać w towarzystwie sosu miodowo-musztardowego, który doskonale podkreśli charakter pilznera.

Porter i stout

Ciemne, mocne piwo charakteryzuje się wysoką zawartością ekstraktu słodowego i alkoholu. Różnią się między sobą smakiem: stout jest piwem bardzo goryczkowym, a porter ma bardziej czekoladowy posmak. Mimo tych różnic, mają jedną cechę wspólną - doskonale komponują się z mięsem, a w szczególności z wołowiną. Co ciekawe, niektórzy smakosze chętnie piją ciemne piwa w towarzystwie gorzkiej czekolady, która dobrze podkreśla smak portera.

Co będzie idealną przekąską do takiego piwa? Do portera i stouta świetnie sprawdzi się suszona wołowina, znana pod nazwą beef jerky. Możesz przyrządzić ją samodzielnie w piekarniku, choć wymaga to dużej wprawy. Jeśli nie chcesz eksperymentować i mieć pewność co do jakości produktu, skorzystaj z gotowych Beef Jerky’ów z Sokołowa. Na imprezę dobrze sprawdzą się również mini burgery wołowe, do zjedzenia na dwa gryzy lub roladki z ogórkiem kiszonym w środku.

American Pale Ale

Lekkie i aromatyczne piwo w stylu APA jest częstym wyborem piwoszy w upalne popołudnia. Delikatny charakter tego piwa sprawia, że świetnie komponuje się w towarzystwie owoców i lekkich sałatek. Za to wyczuwalny chmielowy posmak pasuje do typowych mięsnych przekąsek, dlatego idealnym rozwiązaniem jest połączenie tych dwóch smaków.

Jedną z propozycji jest letnia sałatka w koszyczkach z ciasta francuskiego z dodatkiem chrupiących chipsów wołowych. Innym sposobem jest podanie nietypowych koreczków z papryką marynowaną, ananasem i kawałkami cienkiego kabanosa lub z melonem i szynką parmeńską lub boczkiem. Szczególnie ten ostatni musi być cienko pokrojony, najlepiej w plastry, które łatwo można umieścić na wykałaczce. Boczek surowy wędzony z Sokołowa, pakowany w cieniutkie kawałki. sprawdzi się do tego idealnie.

Pszeniczne

Białe piwa pszeniczne charakteryzują się mocnym, zbożowym smakiem z lekką cytrusową nutą, dzięki czemu świetnie łączą się z rybami, owocami morza oraz przekąskami na cieście francuskim, a także z prażonymi orzechami.

Dobrą zagryzką do pszenicznego piwa będą nie tylko krewetki czy mini kanapki z wędzonym łososiem, ale także kabanosy zapiekane w cieście francuskim czy sałatka z kurczakiem i prażonymi orzechami. Ciekawą propozycją jest również biała kiełbasa bez dodatku konserwantów z linii Naturrino od Sokołowa oraz lekkie dania z drobiu.

Koźlak

Ten rodzaj piwa pasuje głównie do okresu jesienno-zimowego, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by pijać go także w lecie. Charakterystyczny smak koźlaka najlepiej komponuje się z pikantnymi zagryzkami serwowanymi na ciepło.

Przykładem takiej zakąski mogą być pizzerinki z ostrą papryką i salami chips o smaku chili, a także przekrojone na pół jalapeno nadziewane mięsem mielonym i serem.

India Pale Ale

Mocny chmielowy aromat piw typu IPA świetnie komponuje się z pikantnymi daniami kuchni meksykańskiej. Nachosy z ostrą salsą, mięsne pierożki z salami paprykowym czy steki wołowe to coś, do czego India Pale Ale pasuje najlepiej.

Podobnie jak w przypadku ciemnych piw typu porter, dobrze sprawdzą się przysmaki z suszonej wołowiny.  Miłym dla podniebienia jest także słodko-ostre połączenie smaków charakterystyczne dla dań z kuchni azjatyckiej.

Jeśli jesteś zapalonym piwoszem, zanim przygotujesz przekąski na wieczór, zapoznaj się z zasadami komponowania smaków. Dzięki temu będziesz mógł rozkoszować się pysznymi zakąskami, które podkreślą charakter ulubionego napoju chmielowego.


Materiał powstał we współpracy z marką Sokołów

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje