IN YOUR MACE: Poczuj gaz pieprzowy... w piwie!

Nikt wcześniej nie wpadł na pomysł produkcji piwa z gazem pieprzowym /INTERIA.PL/materiały prasowe
Reklama

​Rynek piw rzemieślniczych gwarantuje niespodzianki, o jakich nam się nawet nie śniło. Tym razem do akcji wkracza "IN YOUR MACE" - coffe milk stout z dodatkiem... gazu pieprzowego!

Ten specjał to dzieło Dogfish Head Brewery, browaru znanego z nietypowych i kontrowersyjnych przepisów. W swoim portfolio ekipa ma już piwo z odpadkami wieprzowymi, czy pyłem z meteorytu. Najnowsza warka to dowód na to, że wcale nie powiedzieli ostatniego słowa w kwestii browarniczej kreatywności.

IN YOUR MACE to ciemne piwo z gatunku coffee milk stout, warzone z dodatkiem cynamonu z Zanzibaru, kawy, gałki muszkatołowej, cykorii i pikantnego oleju chili. Gaz pieprzowy to (zachowując proporcje) oczywiście wisienka na torcie tego projektu.

Ale wisienka, przed którą trzeba się mieć na baczności. Założyciel browaru Sam Calagione i jego kolega z liceum, Eric Crawford podczas tworzenia IN YOUR MACE musieli pracować w skafandrach ochronnych, aby nie dopuścić do poparzeń skóry. Na zdjęciu widać, jak jeden z nich trzyma wiaderko z napisem "liquid  pain", czyli "płynny ból". Gdyby pomylili proporcje, faktycznie - mogłoby boleć...

"Od zawsze poszukuję unikatowych, awangardowych i eksperymentalnych pomysłów na piwo, które przesuną granicę tradycyjnego warzenia, jednocześnie nadal dostarczając bogate aromaty, profile smakowe i składniki kulinarne, na jakie liczą nasi fani" - opowiada Calagione, który z dużym sentymentem wspomina pracę nad swoim ostatnim piwnym debiutem.

"IN YOUR MACE to najciekawsza i najbardziej osobista kolaboracja do tej pory. Jestem superdumny z tego, że z moim przyjacielem, szefem Mace Brand, firmy produkującej gaz pieprzowy mogliśmy uwarzyć małą warkę. Każdy dzień, gdy w pełnych uniformach, maskach i respiratorach przystępowaliśmy do pracy, jest dla mnie niezapomnianym przeżyciem".

Reklama

Legitymujące się 35 IBU piwo, zdaniem twórców zapewnia słodkawo-pikantny smak, anyżkowo-kawowy aromat i rozgrzewający finisz, który zawdzięcza chili. Sam i Eric zapewniają, że gaz pieprzowy nie wypali otworu gębowego, lecz na pewno poczujemy w ustach jego ciepło.

IN YOUR MACE rusza do sprzedaży 17 lutego. Jest to edycja ściśle limitowana, pojawi się jedynie 200 butelek. A każdy chętny będzie mógł kupić maksymalnie dwie.

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy