Reklama

IKEA zdradziła przepis na swoje kultowe klopsiki

Przepis przez lata był starannie skrywaną tajemnicą /123RF/PICSEL

Powodem ujawnienia tej receptury jest trwająca na całym świecie pandemia, która zmusiła ludzi do samoizolacji. Szwedzka marka, by umilić swoim fanom czas kwarantanny, postanowiła dać im możliwość samodzielnego zrobienia słynnego dania. Przepis jest prosty. Do zrobienia klopsików potrzeba tylko ośmiu składników, a z kolejnych ośmiu można przygotować równie słynny szwedzki sos śmietanowy. Receptura została opublikowana w takiej formie jak instrukcje, które są dołączane do mebli.

Reklama

"Wiemy, że niektórym ludziom brakuje naszych klopsików, dlatego udostępniliśmy domową alternatywę, która przy użyciu łatwo dostępnych składników pomoże tym, którzy szukają inspiracji w kuchni" - mówi Lorena Lourido, przedstawiicielka amerykańskiej filii marki IKEA. "Pozostanie w domu może być trudne, ale chcemy, aby życie każdego było trochę łatwiejsze i przyjemniejsze. Bon appetit lub, smaklig maltid, jak mówimy w Szwecji! " - dodaje.

Oto składniki potrzebne do przygotowania czterech porcji słynnych klopsików:

Reklama

500g mielonego mięsa wołowego,

250g mielonego mięsa wieprzowego,

1 cebula, 1 ząbek czosnku,

100g bułki tartej,

1 jajko,

5 łyżek mleka, sól i pieprz.

Z kolei do zrobienia sosu śmietanowego potrzebne są takie składniki: olej, 40g masła, 40g mąki, 150 ml wywaru z warzyw, 150 ml wywaru wołowego, 150 ml gęstej śmietany, 2 łyżeczki sosu sojowego, 1 łyżeczkę musztardy Dijon.

"Połącz mięso wołowe z wieprzowym i wymieszaj palcami, aby rozbić grudki. Dodaj drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, jajko i wymieszaj. Dodaj mleko i dopraw do smaku solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy uformuj małe, okrągłe kulki. Umieść je na czystym talerzu, przykryj i przechowuj w lodówce przez dwie godziny (pomoże to im utrzymać kształt podczas gotowania). Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Gdy jest gorący, delikatnie układaj klopsiki i smaż aż się zrumienią z każdej strony. Potem przełóż je do żaroodpornego naczynia i przykryj. Umieść w gorącym piekarniku (180°C lub 160°C) i piecz przez kolejne 30 minut" - wskazuje instrukcja.

W tym czasie można przygotować sos śmietanowy. "Na patelni rozpuść 40 g masła, dodaj 40 g mąki i mieszaj przez dwie minuty. Potem dodaj 150 ml wywaru z warzyw oraz 150 ml wywaru z wołowiny i kontynuuj mieszanie. Dodaj 150 ml gęstej śmietany, 2 łyżeczki sosu sojowego i 1 łyżeczkę musztardy Dijon. Zagotuj i pozwól sosowi zgęstnieć" - czytamy.

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje