Reklama

Hamburgera wymyślili Rzymianie

W Stanach Zjednoczonych hamburger jest jednym z najpopularniejszych dań /123RF/PICSEL

Choć kojarzy się z kuchnią amerykańską, której jest jednym z symboli, to jego korzeni należy szukać w starożytnym Rzymie. Za antycznego przodka dzisiejszego hamburgera można uznać potrawę opisywaną jako isicia omentata.

Reklama

Przepis na danie o nazwie isicia omentata można znaleźć w rzymskiej książce kucharskiej autorstwa Apicjusza. Do jego przygotowania starożytni wykorzystywali mięso mielone, bułkę, jagody jałowca, wino, orzeszki piniowe i słony sos na bazie ryb.

Składniki mieszano ze sobą i formowano z nich coś, co dziś można uznać za burgera. Według tej starożytnej receptury, najpierw mięso łączoną z namoczoną w białym winie bułką, a następnie dodawano wskazane przyprawy i dodatki.

Reklama

Jak wskazuje historyk żywności, dr Annie Gray, danie opisywane jako isicia omentata można uznać za rzymskiego przodka dzisiejszego burgera. Według badaczki rzymski burger był "zdecydowanie droższy" niż wiele dzisiejszych dań tego typu, z "bogatszą i bardziej złożoną zawartością".

- Hamburgery nie są nowoczesnym wynalazkiem. Raczej podstawowym elementem ewolucji kulinarnej, która postępowała na przestrzeni wieków - wyjaśnia na łamach portalu Museum Crush, dr Gray.

PAP life

Reklama

Dowiedz się więcej na temat: hamburger | kuchnia | Włochy

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje