Fit kuchnia: Zdrowa "nutella"

Masło czekoladowe jest wyjątkowo smacznym dodatkiem do pieczywa czy naleśników, jednak ogromna ilość cukru i tłuszczu czyni z niego kaloryczną bombę, która w żaden sposób nie przybliża do idealnej sylwetki.

Czy można przyrządzić masło czekoladowe w zdrowym wydaniu? To możliwe, przy odrobinie chęci możemy przygotować bardzo zdrową, domową i równie smaczną odmianę masła czekoladowego.

Jeśli zadbamy o odpowiedni dobór składników nie będzie ono zawierało niebezpiecznych węglowodanów, dostarczy za to zdrowego tłuszczu, który znakomicie wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, obniża poziom cholesterolu, a przy okazji pomaga w kształtowaniu sylwetki.

Taka dietetyczna "nutella" z powodzeniem może być spożywana przez dzieci, a nawet osoby chore na cukrzycę! 

Składniki:

Reklama

- 125 g orzechów laskowych

- 100 g orzechów macadamia

- 3 łyżki naturalnego kakao

- 10 - 15 tabletek rozgniecionej stewii

Przygotowanie:

Wszystkie składniki należy umieścić w blenderze i zmiksować na jednolitą masę. Tłuszcz zawarty w orzechach sprawi, że masa nie będzie sucha, a nabierze typowej, kremowej konsystencji. Proces mielenia może trwać nawet kilka minut i tu mała uwaga - warto robić krótkie przerwy co 1-2 minuty by nie przegrzać blendera.

Kaloryczność (1 łyżeczki): około 62 kcal

Białko: 1 g

Tłuszcz: 6 g

Węglowodany: 1 g

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach

Dołącz do Jacka na portalu Facebook

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy