Fit Kuchnia: Dietetyczne lody domowe. Tylko 15 kcal!

Jak przyrządzić domowe lody, ale tak, by były jednocześnie smaczne i mało kaloryczne? To wyzwanie podjął nasz ekspert - Jacek Bilczyński. W kolejnym odcinku serii Fit Kuchnia poda wam przepis na ten letni przysmak w dietetycznym wydaniu.

Lody to znakomity deser. Najchętniej sięgamy po nie właśnie w okresie letnim. Co więcej lody to jedne z najbezpieczniejszych słodyczy, szczególnie jeśli mówimy o sorbetach. Często jednak producenci skutecznie podnoszą ich kaloryczność przez dodatek cukru, syropów glukozo-fruktozowych czy czekolady.

Z drugiej strony domowe lody zwykle nie są wyjątkowo smaczne - zbyt wysoka temperatura zamarzania w tradycyjnej zamrażarce sprawia, że powstają duże grudki lodu.

Istnieją wprawdzie specjalne urządzenia do ich produkcji, które nieustannie mieszając masę rozdrabiają grudki lodu, jednak można je zastąpić prostym "trikiem" polegającym na wstępnym zmiksowaniu masy z kostkami lodu. Skraca to czas zamarzania i sprawia, że lody są zbliżone smakiem do tych kupnych.

Reklama

Co więcej daje to możliwość odpowiedniego dobory składników, tak by deser stał się zdrową i całkowicie bezpieczną dla sylwetki przekąską.

Oto propozycja domowych lodów, które zawierają zaledwie 15 kcal.

Składniki (na około 12 lodów):
- 10 truskawek

- 100 g borówek amerykańskich

- 50 ml mleczka kokosowego

- 75 g lekkiego twarożku homogenizowanego

- 12-15 kostek lodu

- opcjonalnie ksylitol lub stewia

Przygotowanie:

Wszystkie składniki umieścić w blenderze i dokładnie zmiksować. Jeśli preferujemy słodsze lody można dodać stewię lub ksylitol. Gotową masę umieścić w specjalnych pojemniczkach na lody (możne je dostać w większości marketów) i umieścić w zamrażarce na około 1-2 godziny.

Kaloryczność jednej sztuki: około 15 kcal

Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach

Dołącz do Jacka na portalu Facebook

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy