Reklama

Fit Kuchnia: Budujemy mięśnie!

W najnowszym odcinku cyklu Fit Kuchnia, nasz ekspert - Jacek Bilczyński opowie wam jak urozmaicić sobie dietę, mającą na celu budowanie masy mięśniowej.

Co jeść by zbudować duże mięśnie? Ryż z kurczakiem. To popularna, obiegowa opinia, w której jest wiele prawdy.

Reklama

Ryż stanowi znakomite źródło złożonych węglowodanów, dostarcza niezbędnych kalorii, których w tym okresie nie powinniśmy ograniczać. Kurczak natomiast zawiera proteiny, które stanowią budulec. Razem tworzą bardzo dobre połączenie, szczególnie jeśli celem jest rozwój muskulatury.

Tego typu posiłek jest jednak nudny, szczególnie jeśli spożywamy go regularnie. W prosty sposób można go urozmaicić - zamiast ryżu, kasza gryczana, a do kurczaka kilka dodatków, które diametralnie odmienią smak. Równie dobre połączenie, za to o wiele smaczniejsze!

Kurczak faszerowany śliwką z kaszą gryczaną i warzywami

Składniki:

- 75 g kaszy gryczanej

- 200 g zielonej fasolki (można użyć mrożonej)

- 15 g suszonych śliwek

- średniej wielkości filet z piersi kurczaka

- 1/4 czerwonej cebuli

- 1 łyżeczka sezamu

- 10 g parmezanu

- 1 łyżeczka musztardy

- 1 łyżka octu balsamicznego

- 1 ząbek czosnku

- biały pieprz, curry, suszona pietruszka, sól

Przygotowanie: Przy użyciu ostrego noża zrobić w mięsie kieszonkę, umieścić w niej pokrojone śliwki i spiąć wykałaczką. Czosnek posiekać, dodać curry, szczyptę soli, musztardę i ocet. Dokładnie wymieszać na formę marynaty, a następnie umieścić w niej mięso. Odstawić do lodówki na 30 minut. Marynowanego kurczaka ze śliwką piec w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, smarując co 5 minut pozostałą częścią marynaty. 

Kaszę ugotować w lekko osolonej wodzie. Fasolkę umieścić na patelni i podsmaży. Dodać pokrojoną cebulę, doprawić pieprzem i suszoną pietruszką. Podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Dodać ugotowaną kaszę i tarty parmezan. Wymieszać i pozostawić na ogniu przez 1 minutę. 

Kaszę posypać sezamem i umieścić na talerzu wraz z pieczonym mięsem.

Kaloryczność: 552 kcal
Białko: 35 g

Tłuszcz: 12 g

Węglowodany: 76 g

 Jacek Bilczyński Fit&Lifestyle Coach
Dołącz do Jacka na portalu Facebook

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje