Crazy Chef Cooking: Pancakes na leniwe poranki

Ostatni odcinek z serii postanowiłem zakończyć pozytywnym akcentem. Pancakes są absolutnym hitem leniwych poranków. Przy nawet najmniejszej aranżacji dodatków zachwycą niewymuszoną formą podania. Jeśli od dawna szukałeś ciekawych pomysłów na nieszablonowe śniadanie, mam nadzieję, że mój przepis będzie inspiracją do twoich kolejnych kulinarnych eksperymentów. Uzupełniając wstęp dodam, że najlepiej smakują we dwoje.

W mojej wersji pancakes (pancakes, bo to nie do końca nasze tradycyjne, polskie naleśniki) są bardzo lekkie i puszyste. Ich przygotowanie nie wymaga wielkiego zaangażowania czasu i co najważniejsze pieniędzy! Podstawowe produkty do wykonania ciasta z pewnością znajdziesz we własnej lodówce.

Do tego pokażę ci jak wykonać jeden z moich ulubionych prostych dodatków do deserów. Jeśli jednak ochota na moją wersję placuszków napadnie cię niespodziewanie i zabraknie ci którejś pozycji z listy składników potrzebnych do sosu, pamiętaj że pancakes świetnie posmakują również z twoim ulubionym dżemem, syropem klonowym, miodem lub bitą śmietaną. 

Reklama

Składniki (dla dwóch osób)

- Jajka ,3szt

- Truskawki, garść

- Cynamon, kora

- Pomarańcza, 1szt

- Sól, szczypta

- Wanilia, 0,5laski

- Mąka, 2 łyżki

- Cukier, 3 łyżki

- Olej,  łyżka

Przygotowanie: 

Gdy już wszystkie składniki czekają na twoim blacie aby przeistoczyć się w niecodzienną formę, możemy zacząć "gotowanie". Na wstępie sprawnym ruchem oddziel żółtka od białek. Do miski z żółtkiem dodaj 2 łyżeczki cukru oraz pół wyciśniętej pomarańczy - za pomocą rózgi całość zamieszaj i odstaw.

W drugiej misce ubij na sztywno białko i wlej do niej zawartość pierwszego naczynia. Do całości dodajemy 2 łyżki mąki oraz szczyptę soli- mieszamy do uzyskania jednolitej "masy" . Na rozgrzaną z olejem patelnie za pomocą łyżki nałóż przygotowane wcześniej ciasto (dokładnie tak jak w filmiku instruktażowym). 

Pancakes smaż z obydwu stron do uzyskania złocistego koloru - następnie odsącz na ręczniku papierowym. W międzyczasie na drugiej patelni przypal cynamon, skarmelizuj cukier a następnie dodaj sok z połowy pomarańczy, wanilię oraz pokrojone truskawki. Tym sposobem uzyskamy wyśmienity sos który idealnie uzupełni placuszki.

Teraz zostało już tylko zaserwowanie dania!  W tym odcinku, do tego celu użyłem podłużnej drewnianej deski na której ułożyłem moje pancakes z doskonałym sosem i kawałkami truskawek oraz listkami mięty. 

Jeśli znajdziesz chwilę, podziel się opinią na temat mojego przepisu i napisz na mój Fanpage na Facebooku .

Już nie mogę się doczekać, aż pokażecie jak wam wyszło. Do zobaczenia w następnym odcinku!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy