Reklama

Crazy Chef Cooking: Kaszotto z grzybami

W sieci możemy natknąć się na wiele publikacji dotyczących "dobroczynnych" właściwości kaszy. Ja niespecjalnie lubię pisać, zawsze przed nakreśleniem pierwszych kilku zdań artykułu mam tzw. gęsią skórkę. Oszczędzę wam więc moich uniwersyteckich dywagacji na temat wartości spożywczych nasion zbóż. I jako Darek Kuźniak powiem krótko: warto jeść kaszę, bo najzwyczajniej w świecie w asyście ulubionych dodatków jest naprawdę wyśmienita!

"Kasza nasza"

Z zawodu jestem Szefem Kuchni, w związku z czym na pierwszym miejscu stawiam smak komponowanych pozycji w menu. W swoich przepisach stosuję również racjonalizm żywienia, jednak nie obieram za swój punkt honoru stawania do wyścigu w byciu fit i trendy.

Reklama

Od kiedy jednak zacząłem jeść to co sam gotuje, zmniejszając oraz uatrakcyjniając wizualnie porcje na talerzu udało mi się kilka lat temu schudnąć prawie 50 kg. Przy kompozycji planu "nowego" chudszego życia, rozkochałem się w kaszach - są sycące i dają energię do sportowego działania.

Często w moich "garach" lądują także grzyby w rozmaitej postaci. Nagrywając ten przepis udało mi się kupić świeże kurki. Jeżeli jednak Tobie nie uda się ich zdobyć (ze względu na porę roku) możesz je zastąpić innymi mrożonymi bądź suszonymi grzybami.

Mam nadzieję, że dzięki tej kompozycji uda mi się zaszczepić w tobie bakcyla do konsumpcji kasz w rozmaitej postaci!

KASZOTTO  Z GRZYBAMI

Składniki na 2 porcje:
Wywar, którym zalewamy kaszę:

- rondelek ugotowanej wody

- liść laurowy 4szt

- ziele angielskie 8szt

- pietruszka kilka gałązek

- kasza Pęczak 200g

- kurki (dwie garści)

- bulion warzywny, 300ml

- por ¼

- rukola (kilka listków)

- bazylia (kilka listków)

- pietruszka (kilka listków)

- masło, łyżka

- śmietana 22% łyżka

- oliwa chilli, 2 łyżki

- pieprz, szczypta

- parmezan tarty, łyżka

Przygotowanie:

Od czego zaczynamy przygotowanie wybornego i aromatycznego kaszotto? Oczywiście od naszego bohatera czyli kaszy! W małym rondelku nastawiamy wodę z liśćmi laurowymi, zielem angielskim,  oraz kilkoma gałązkami pietruszki.

Po zagotowaniu otrzymujemy wywar którym zalewamy w wygodnej misce ok 200 g. kaszy pęczak. Czekamy aż ziarna wchłoną całą ciecz, po czym powtarzamy czynność. W międzyczasie zabieramy się za nasze grzyby, jeśli mamy do czynienia ze świeżymi, najpierw je czyścimy. Ja używam do tego pędzelka.

Po tej czynności zawsze należy je dokładnie opłukać i ułożyć do osuszenia na ręczniku papierowym. Grzyby kroimy w równą kostkę, następnie pod nóż kładziemy pora. Na rozgrzaną patelnie wlewamy 2 łyżki oliwy z dodatkiem chilli i wrzucamy pokrojonego w kostkę pora. Gdy się zeszkli dokładamy "nasiąknięty wywarem" pęczak i mieszając dolewamy do całości bulionu warzywnego. Na wolnym ogniu gotujemy przez kilka minut, czekając aż bulion częściowo odparuje.

W międzyczasie sięgamy po drugą patelnie i na łyżce oliwy przysmażamy kurki ok 3 minuty. Wszystkie składniki łączymy na dużej patelni, energicznie mieszając dodajemy łyżkę: kwaśnej śmietany oraz tartego parmezanu. Na sam koniec, po wyłączeniu gazu na patelni ląduje łyżeczka masła. Po wymieszaniu kaszotto sięgamy po głęboki talerz i zabieramy się do finału.

Nasze danie dekorujemy rukolą, listkami bazylii, tartym parmezanem oraz młotkowanym pieprzem.

Smacznego!

Nie zapomnij także podzielić się ze mną swoimi wrażeniami, napisz do mnie na moim Fanpage na Facebooku i zaproponuj potrawę na kolejny odcinek Crazy Chef Cooking!

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje