Crazy Chef Cooking: Jak zrobić domowe chipsy

Chipsy często kojarzą się z ociekającymi tłuszczem, naszpikowanymi całą tablicą Mendelejewa przekąskami, od których trzeba się trzymać z daleka. Jednak tak być nie musi, bo możemy przygotować je po swojemu, w domowym zaciszu. Jak przyrządzić domowe chipsy? To zdradzi wam nasz spec, Darek Kuźniak.

Nawet najtwardsze noworoczne postanowienia wymagają czasem małej liberalizacji. Z pomocą, w momentach wzmożonej aktywności chęci na coś nie do końca zdrowego - przychodzę ja. Gdy mroźne wieczory dają się we znaki, a dobry film lub książka wciskają nas w kanapę często nachodzi nas ochota na jakąś przekąskę. Gdy tak jak ja lubisz kulinarne eksperymenty, lub gdy przerażają cię chemiczne sklepowe chrupki, których skład przypomina bardziej tablicę Mendelejewa niż cokolwiek innego sięgnij po mój przepis.

Oczywiście cała akcja będzie bardziej skomplikowana niż wypad do marketu, jednak oszczędności w portfelu i zabawa podczas gotowania powinny złagodzić  ewentualne straty moralne. Reasumując, w nowym roku serwuję wam świeżutki przepis który sprawdzi się uniwersalnie w domowej kuchni matek polek, singli, studentów a nawet emerytów (uśmiech).

Reklama

"Nie taki "chrupek" straszny"

Oczywiście, dla wielu z was, słowo chips kojarzy się z ociekającą tłuszczem i chemią przekąska z końca czarnej listy. W niektórych sklepowych ( stricte komercyjnych) przypadkach, pewnie macie rację. Moja przekąska jest jednak inna,  pozwala wam w pełni kontrolować skład przysmaku oraz (dzięki pewnej dozie czasu którą należy poświęcić na przygotowanie) ogranicza "nadprodukcje" i "nadspożycie". Daję więc wam kulinarne rozgrzeszenie i zapraszam do kuchni.

Składniki /dla dwóch osób

Ziemniak, 2szt

Jarmuż, 2 garstki (3 łodygi)

Marchew, 2szt

Olej, 1 l.

Sól - szczypta

Przygotowanie:

Naszła cię ochota na domowe chipsy? Trafiłeś na mój kanał kulinarny? Masz w domu przynajmniej ziemniaki? Ok, jeżeli na powyższe pytania odpowiedziałeś twierdząco, opowiem ci jak zrobić konkurencje "sklepowym chrupkom"!. Wejdź do kuchni i ustaw piekarnik na 60-80 stopni.

Jarmuż umyj i usuń łodygi. Ziemniaki i marchew  pozbaw skóry a następnie za pomocą obieraczki do warzyw wykrój cienkie plastry. Składniki posegreguj w osobnych miskach. W garczku rozgrzej olej do ok 160 stopni. Zacznij od ziemniaka, aby zachować jego idealną strukturę płatki wrzucaj do oleju pojedynczo. 

Gdy się zarumienią, wyjmij za pomocą drobnego metalowego sita, rozłóż na ręczniku papierowym aby pozbyć się resztek tłuszczu. Dokładnie tak samo postąp z marchewką. Na sam koniec zabierz się za jarmuż (przy tej czynności użyj pokrywki i miej wzmożoną czujność, ryzyko poparzenia bowiem wzrasta kilkukrotnie). Odsączone z nadmiaru tłuszczu: jarmuż, marchew,  ziemniaki  - osól do smaku.

Chipsy wstaw do rozgrzanego wcześniej piekarnika (60-80 stopni, na min 20min). W międzyczasie z pergaminu stwórz własny efektowny i ekologiczny rożek. Na koniec wsyp do niego osuszone chipsy.

Gdy wszystko się udało, delektuj się smakiem domowej przekąski!

Jeśli znajdziesz chwilę, podziel się opinią na temat mojego przepisu i napisz na mój Fanpage na Facebooku . Już nie mogę się doczekać, aż pokażecie jak wam wyszło. Smacznego!

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy