Reklama

Coś na ząb dla mięsożerców

Jeśli nie wyobrażasz sobie posiłku bez mięsa, a wyprawiając przyjęcie masz problem z przygotowaniem przekąsek, mamy coś dla ciebie. Poznaj przegryzki, w których zakocha się każdy mięsożerca!

Nawet jeśli na widok dobrze wysmażonego steka od razu cieknie ci ślinka, gdy przychodzi do wymyślenia mięsnych przekąsek masz pustkę w głowie. Nic dziwnego! Dania mięsne są zwykle postrzegane jako bardziej sycące, dlatego mało kto wyobraża je sobie w formie przystawek. Tymczasem mięso jest doskonałą bazą do stworzenia lubianych "zagryzek". Co możesz zaproponować swoim mięsożernym gościom?

Reklama

Gotowe finger foods

Najprostszym rozwiązaniem jest przygotowanie dużej ilości gotowych przekąsek, które będziesz mógł maczać w sosie lub jeść bez dodatków. Zamiast chipsów postaw na stole pocięte na małe kawałeczki kabanosy, plasterki pikantnej kiełbasy i suszoną wołowinę beef jerky. W roli przekąsek świetnie sprawdzą się też gotowe mięsne salami chipsy czy salamitki pleśniowe lub wędzone z Sokołowa.

Do gotowych finger foods wystarczy kilka prostych dipów, w których można maczać nasze przekąski. Ostry sos na bazie jogurtu, dip majonezowo-czosnkowy czy meksykańska salsa całkowicie wystarczą. Dla smakoszy suszonej wołowiny możesz zaserwować również domowej roboty sos BBQ, który doskonale podkreśli jej smak.

Bekonowe babeczki

Do przygotowania tej przekąski będziesz potrzebował formy do pieczenia muffinek, jednak zamiast słodkich babeczek z piekarnika wyciągniesz pyszną, mięsną przekąskę. Jak ją przygotujesz?

Najpierw wypełnij otwory w formie przy pomocy ciasta do pizzy, a następnie warstwami ułóż plastry boczku surowego wędzonego Sokołów i starty ser żółty, całość przekładając sosem pomidorowym. Na wierzchu połóż chipsy z salami lekko przykrywając je serowymi wiórkami. Włóż do rozgrzanego piekarnika, poczekaj aż się zarumienią i gotowe!

Mięsna roladka

To przekąska tylko dla prawdziwych mięsożerców. Zero zbędnych dodatków, tylko mięso i tłuszcz, który jak wiadomo jest nośnikiem smaku. Jak przygotować tę prawdziwie mięsną roladkę?

Wystarczą dwa składniki: pokrojony w plastry boczek i smalec. Tłuszcz pokrój na cienkie paski, a następnie owiń wokół nich plaster boczku. Potem wystarczy kilkanaście minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni i masz prawdziwie mięsną przekąskę, która zachwyci każdego stuprocentowego mięsożercę. Roladki mają wysoką zawartość tłuszczu i świetnie sprawdzają się w czasie imprez w towarzystwie alkoholu.

Quesadilla z kabanosem

To danie wywodzące się z kuchni meksykańskiej będzie bardzo smakowitym towarzyszem piłkarskich emocji. Przygotowanie quesadilli jest bardzo proste. Potrzebne będą pszenne tortille, kabanosy francuskie, cebula, papryka jalapeno, pomidory koktajlowe, natka pietruszki i kukurydza z puszki.

Kabanosy pokrój na około centymetrowe kawałki, cebulę i pomidory posiekaj w drobną kostkę. Paprykę jalapeno pokrój w plasterki. Posiekaj także natkę pietruszki. Na odrobinie oleju podsmaż cebulę i kabanosy. Po chwili dodaj do nich kukurydzę, pomidory i jalapeno. Na suchej patelni podgrzej tortille. Zdejmij tortille z patelni i wyłóż na nią kabanosowo - warzywną mieszankę. Przykryj druga tortillą. Całość pokrój (jak pizzę) na mniejsze kawałki. Tak nadziany trójkącik najlepiej smakuje polany sosem czosnkowym lub guacamole.

Paprykowy hot dog

Jeśli oprócz mięsa lubisz również ostre smaki, to będzie idealna przekąska dla ciebie. Paprykowy hot dog niewiele ma wspólnego z tradycyjną parówką włożoną w miękką bułkę. To zupełnie inny wymiar przystawki, którą pokochają twoi znajomi.

Odetnij główkę jalapeno i nadziej ją serem mozzarella. W kolejnym kroku otul szczelnie całą papryczkę mieloną wołowiną tworząc coś na kształt mięsnej roladki. Następnie po obtoczeniu jej w mące, jajku i bułce tartej, wrzuć "hot doga" na głęboki olej. Serwuj z bułką w towarzystwie ketchupu i musztardy, tak jak tradycyjną parówkę.


Materiał powstał we współpracy z marką Sokołów

INTERIA.PL

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje