Reklama

Co przegryzać do chmielu?

Picie piwa w czasie oglądania meczu wzmaga w nas apetyt. Kiedy jedna ręka ściska kufel, druga odruchowo szuka na stole jakiegoś „drobiazgu” do przegryzienia. Właśnie dlatego w domowym zestawie kibica powinny znaleźć się łatwe do przyrządzenia, sycące i trafiające w męski gust zakąski. Jakie przekąski będą idealnym uzupełnieniem chmielowego trunku?

Piwo jest jednym z najczęściej wybieranych przez mężczyzn napojów alkoholowych. Pijemy je oglądając mecz, w czasie grilla czy spotykając się ze znajomymi. Często jednak pojawia się problem: co przegryzać do chmielu?

Reklama

Zimne zakąski

Jednym z najprostszych rozwiązań jest zaserwowanie zimnych przekąsek. W tej roli mogą wystąpić nie tylko oklepane już paluszki czy chipsy, ale również suszona wołowina (tzw. beef jerky), kabanosy, a także deska serów.

Sery powinny zostać wybrane w zależności od rodzaju piwa. Do ciemnych, mocnych piw typu porter lub stout będą pasowały lekko pikantne z niebieską pleśnią. Piwa pszeniczne doskonale połączą się z tradycyjnymi szwajcarskimi serami, a najpopularniejsze lagery z delikatnym, kremowym camembertem lub brie.

Na szczególną uwagę zasługuje suszona wołowina, która doskonale komponuje się z chmielowym trunkiem. Po beef jerky bardzo często sięgają Amerykanie, jednak w Polsce ta przekąska zyskuje coraz większą popularność.

Dobrym pomysłem na zagryzkę do chmielu jest karmelizowany słód. Wystarczy na patelni zagrzać odrobinę oleju i wsypać garstkę słodu pszenicznego, cały czas mieszając. Gdy się zarumieni, należy dodać szczyptę soli i pieprzu oraz łyżkę cukru. Tak przygotowana zagryzka jest bardzo delikatna w smaku i doskonale pasuje do każdego rodzaju piwa.

Krążki cebulowe

Banalnie proste w przygotowaniu, choć dość czasochłonne - krążki cebulowe są jedną z częściej wybieranych przekąsek do piwa. Zwykle przygotowuje się je w panierce z bułki tartej, jednak znacznie lepszym wyborem jest ciasto piwne z dodatkiem ostrej papryki.

Wystarczy zmieszać ze sobą mąkę, czosnek, sproszkowane chili, piwo i wodę gazowaną. Taki przepis sprawi, że cebula pozostanie miękka, a skorupka będzie delikatnie chrupiąca. Tak panierowane krążki należy wrzucić na głęboki olej i po paru minutach można cieszyć się pyszną przekąską.

Kabanosy w cieście francuskim

Kabanosy w cieście francuskim to zagryzka do piwa typu "last minute". Przygotowanie jej zajmuje około pół godziny, z czego 20 minut przypada na pieczenie w piekarniku. Wcześniej trzeba tylko rozwinąć gotowe ciasto i pokroić je w cienkie paski, a następnie zawinąć w nie kabanosy. Dla smaku ciasto można przyprawić odrobiną sosu pomidorowego i oregano, a przed zawinięciem przykryć plasterkiem żółtego sera.

Kluczowe znaczenie przy przygotowaniu tej przekąski ma rodzaj kabanosów. Powinny one być cienkie i aromatyczne, by ich smak był dobrze wyczuwalny. Stawiajmy na różnorodność i wybierajmy kabanosy w różnych smakach np. francuskie, argentyńskie lub włoskie. Dzięki temu wstrzelimy się w różne preferencje naszych gości. Istotne jest również, by ciasto było dobrze rozwałkowane i nie przywierało do kabanosa zbyt mocno.

Suszone śliwki w boczku

Nietypowe koreczki na ciepło z dodatkiem boczku świetnie to świetny dodatek do chmielowego trunku. Zamiast suszonych śliwek możemy użyć również daktyli, fig czy moreli.

Przygotowanie zakąski jest niezwykle proste - wystarczy owinąć owoce w plasterek boczku surowego wędzonego, a następnie zabezpieczyć wykałaczkami i ułożyć na blasze do pieczenia. Następnie należy piec w 190 stopniach przez około 15 minut aż boczek będzie chrupiący i lekko przyrumieniony.

Corn dogi

Corn dogi to kolejna przekąska rodem z Ameryki. Nie jest zbyt popularna w Polsce, choć w Stanach Zjednoczonych można ją spotkać niemal na każdym kroku. Czym tak naprawdę są te słynne corn dogi?

To po prostu parówki smażone w cieście z mąki kukurydzianej, podawane na długim patyku do szaszłyków. Banalne danie doskonale komponuje się z niemal każdym rodzajem piwa. Można serwować je tradycyjnie, z keczupem i musztardą, lub wybrać i przyrządzić sosy samodzielnie, wedle uznania. Pamiętajmy, aby wybierać dobrej jakości parówki, najlepiej o wysokiej zawartości mięsa.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje