​Calamarata z grzybami, fasolą i boćwiną

Calamarata funghi, fagioli e coste - przepis Rosalby Gioffré, autorki książki "Vegano Italiano".

Na początku, kiedy podawałam to danie podczas wegańskich kolacji, zawsze znalazł się ktoś, kto przyglądał mi się podejrzliwie i musiałam bez przerwy wyjaśniać, że calamarata nie ma nic wspólnego z kalmarami.

To neapolitański makaron o fantastycznej konsystencji, zdolnej zatrzymać każdy rodzaj sosu. Formą przypomina krążki z kalmarów obtoczonych w mące i upieczonych na patelni. Można znaleźć ją w supermarketach (również świeżą). Smakuje wybornie również z pomidorami i warzywami, jednak nabiera szczególnego aromatu w połączeniu z fasolą, która chowa się w krążkach makaronowego ciasta i lekko rozpada podczas gotowania.

Reklama

Składniki - dla 4 osób

  • 400 g makaronu typu calamarata
  • 200 g mieszanki ulubionych grzybów
  • 200 g ugotowanej fasolki cannellini
  • 1 pęczek boćwiny o grubszych łodygach
  • 100 g pomidorów pelati
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z pierwszego tłoczenia
  • sól i pieprz

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy i zeszklij cebulę pokrojoną w piórka oraz podsmaż ząbek czosnku w całości.

Dodaj boćwinę pokrojoną na kawałki i pozostaw przez kilka minut na ogniu, żeby zmiękła. Co jakiś czas przemieszaj składniki, poruszając energicznie patelnią.

Mniej więcej w połowie czasu gotowania dodaj grzyby i odrobinę ciepłej wody, jeśli boćwina zaczyna przywierać do patelni i duś pod przykryciem dopóty, dopóki nie zmiękną. Po około 15 minutach dodaj fasolę.

Dorzuć na patelnię pomidory rozgniecione widelcem, dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj przez kolejne 10 minut.

Odlej makaron ugotowany al dente i przełóż do warzyw. Pozostaw na ogniu jeszcze przez kilka minut, mieszając i podrzucając całość "naleśnikowym" ruchem, żeby składniki dobrze się wymieszały. Możesz dodać trochę wody z gotowania makaronu, żeby danie nie było zbyt suche.

Calamarata będzie smakowała świetnie, jeśli po przyrządzeniu wstawisz ją na chwilę do piekarnika.

Przepis pochodzi z książki "Vegano Italiano".

Rosalba Gioffré - urodziła się na włoskim Południu, w Kalabrii, a obecnie mieszka we Florencji. Jedzenie i gotowanie zawsze było jej pasją. Doświadczona food stylistka, autorka książek kulinarnych jest wrażliwa na kwestie związane z weganizmem. Na początku gotowała, wykorzystując typowe dla kuchni wegańskiej techniki i składniki, często zupełnie egzotyczne. W końcu zaczęła wykorzystywać tradycje kulinarne, które zna od zawsze, modyfikować przepisy, wzbogacając je szczyptą fantazji.

"Vegano Italiano" to 150 łatwych przepisów na szybkie, smaczne dania wegańskie pasujące do dzisiejszego stylu życia. Rosalba Gioffré korzysta z tradycyjnych przepisów i składników, tworząc unikatowy przewodnik po włoskich smakach. Jako doświadczona food stylistka zakochana w kuchni wegańskiej wie, jak przygotować dania, które trafią do gustu nawet "zadeklarowanym mięsożercom".

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy