Reklama

Bulion. Tajemnica idealnego lekarstwa

W czym tkwi tajemnica idealnego bulionu? /123RF/PICSEL

Medycyna naturalna od wieków traktuje bulion jako lekarstwo przy problemach żołądkowych, reumatycznych kolkach u dzieci i osteoporozie - przekonuje Marek Zaremba. Dietoterapeuta zaznacza, że w bulionie ważna jest nie tylko jakość mięsa.

"Bulion kolagenowy, czyli wywar kostny, ostatnimi czasy wraca do łask, obalając dietetyczny mit, jakoby dieta roślinna była w stanie utrzymać organizm w stanie homeostazy i zapewnić zdrowie. Tymczasem badania potwierdzają, iż w wielu schorzeniach spowodowanych przez niedobory powstałe w organizmie trudno jest osiągnąć szybki efekt leczniczy za pomocą diety z przewagą warzyw" - pisze w swojej książce "Wzmocnij jelita. Wygraj z lękiem i depresją, przestań zajadać stres" Marek Zaremba.

Reklama

Dietoterapeuta podaje, że medycyna naturalna od wieków traktuje bulion jako lekarstwo przy problemach żołądkowych, reumatycznych kolkach u dzieci i osteoporozie. "Jest on bowiem źródłem wielu cennych aminokwasów, dobrze przyswajalnego kolagenu oraz minerałów. Oprócz tego, że wzmacnia kości, wpływa na kondycję skóry, paznokci, włosów, odbudowuje śluzówkę jelit, działa przeciwzapalnie, wzmacnia układ immunologiczny, nerki i działa krwiotwórczo" - wylicza.

Autor książki zaznacza, że w bulionie ważna jest jakość nie tylko mięsa, ale też warzyw, owoców czy ziół. Jednak największe obawy budzi zawsze pochodzenie mięsa, które wiąże się z jego wartościami odżywczymi.

- Kupując "marketowe mięsko", musimy mieć świadomość, że zawiera to, co spożywały zwierzęta, czyli m.in. hormony, antybiotyki itp. Warto zatem zadać sobie trud i wytropić sklepik z mięsem z wiarygodnego pochodzenia - zachęca i zaznacza, że nie jest to jednak regułą.

Na koniec warto przypomnieć właściwości bulionu, do którego ugotowania można - jak radzi Zaremba - użyć kości wieprzowych, wołowych, drobiowych czy jagnięcych z dodatkiem ziół, warzyw i przypraw. I tak wśród wymienionych przez Zarembę zalet bulionu można znaleźć takie jak te, że: działa przeciwwirusowo, łagodzi infekcje, zwalcza stany zapalne, wspomaga funkcję jelit, uszczelnia je, poprawia trawienie. Wspomaga też układ kostno-stawowy, redukuje stany zapalne i niweluje dolegliwości bólowe.

PAP life

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje